La CAL debat sobre el futur de la llengua durant la Diada

Publicat el 15 de setembre de 2008 a les 15:39
La Coordinadora d'Associacions per la Llengua va celebrar la Diada Nacional del Principat amb un col·loqui per analitzar la situació del català i els reptes que ha d'afrontar. El debat, que es va convertir en l'acte principal del Correllengua a Barcelona, va comptar amb la presència de representants de diferents entitats. Rogel Palà, periodista de l'Enderrock, va obrir la tertúlia assenyalant que la publicació "treballa des de la normalitat, tot i la realitat complexa en els usos de la música". Com el fet que el 75% de la música escoltada (el darrer tema que han sentit) és en castellà i només el 4% en català. Unes dades que corroboren, a parer seu, que "queda molta feina per recórrer".
Carmen Pérez, responsable de l’àmbit de Nous Parlants de la Plataforma per la Llengua, va assenyalar la importancia de fer visible aquells que han adoptat el català com a llengua per no caure en la falsa divisió entre catalanoparlants i castellanoparlants. "La llengua -va deixar clar- és una riquesa cultural que va preservar".
Ramon Sanglas, director de Llengua Nacional i membre de l'APPEC, va subratllar la importancia de "consumir" mitjans de comunicació en català per fer país.
David Hereu, representant de l'Intersindical-CSC, va esperonar la societat a utilitzar el català sobretot en l'àmbit laboral "on tenim el mal costum de canviar d’idioma amb els nouvinguts". També va fer una crida a impulsar un sindicat nacional fort per abordar les problemàtiques socials del país.
Arcadi Oliveres, promotor de Justícia i Pau, va remarcar que el català és una llengua maltractada per Espanya, però també per l'anglès pel "substracte cultural que imposa". Un torn obert d'intervencions dels nombrosos assistents a l'acte va tancar una jornada que va contribuir a reflexionar al voltant de la nostra llengua.