La Cambra i el Cercle d'Economia es resisteixen a seguir Foment en contra del referèndum

El president de la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà, voldria un posicionament ferm en contra de l'1-O, però la resta d'entitats econòmiques opten per la prudència i no fer pronunciaments abans de la votació

13 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:49h
Les grans corporacions econòmiques catalanes afronten dividides el camí cap a l'1 d'octubre. El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, porta dies darrera dels seus homòlegs de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, i el Cercle d'Economia, Joan Josep Brugera, per fer un posicionament comú enfront la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre. Gay de Montellà voldria que les tres entitats, com a mínim, es pronunciessin en contra de la convocatòria feta pel Govern i al costat de l'executiu de Mariano Rajoy.  

Són dies intensos entre el patriciat, que va contemplar el debat i l'aprovació al Parlament de les lleis de desconnexió amb estupor. En paraules d'un membre de la Cambra de Comerç, "van molestar les formes perdudes, els canvis normatius en una hora i mitja, i la preeminència de la CUP en tot plegat". Però a la Cambra, de moment, han optat per "esperar i veure". Després de la Diada, aquests són cinc dels moviments que s'estan produint en el món empresarial entorn del referèndum.  

1. Foment versus Cambra

Els presidents de Foment, el Cercle d'Economia i la Cambra de Comerç estan en contacte permanent. Gay de Montellà està entossudit a aconseguir una acció conjunta i contrària al referèndum. És la línia majoritària a Foment. Però no ho té fàcil. En el si de la Cambra, dirigida per Miquel Valls i amb Josep Manuel Basáñez, exconseller d'Economia en els primers anys de govern de CiU, com a segon, s'ha imposat una posició "moderada" que defuig pronunciar-se obertament en contra de la Generalitat per la convocatòria de l'1-O. De moment, no està previst que la Cambra faci un comunicat públic. Si aquest es produís, i tret d'esdeveniments ara per ara inimaginables, seria per reclamar "diàleg" a totes les parts, segons ha explicat a NacióDigital un membre de la corporació.   

De fet, ni tan sols a Foment hi ha unanimitat. En la junta directiva de la patronal catalana del 4 de setembre, Gay de Montellà va voler engegar un debat buscant el suport dels presents. Però el silenci va dominar l'escenari. Els directius considerats propers al sobiranisme, com Joan Granados, van restar muts. Però tampoc des de la majoria més propera al president es va aixecar cap veu. A la sortida, diversos dirigents van mostrar la seva sorpresa per la manca d'intervencions, criticant un clima d'"atonia". Un altre dels presents ho explica així: "Els empresaris no es volen mullar en un moment delicat, però en què tot és, a més, molt canviant".

2. La Pimec, a prop de la Cambra

En la línia de prudència i "esperar i veure" es troba la Pimec, la patronal de la petita i mitjana empresa, amb relacions tenses, tradicionalment, amb Foment del Treball. La Pimec ha estat considerada sempre una organització amb vincles amb el món de CiU. La comunicació entre Valls i Josep González, el president de Pimec, és molt fàcil ja que és membre de la direcció de la Cambra.

3. El Cercle es vol pronunciar... després de l'1 d'octubre

A diferència de Foment, el Cercle d'Economia sempre ha mantingut una actitud molt moderada davant del procés, arribant a demanar un referèndum per resoldre el conflicte. Això sí, acordat amb l'Estat. Una línia que en algun moment ha causat irritació a la Moncloa. A les demandes de Foment de buscar un posicionament comú, des del Cercle es decanten per fer-ho passat l'1 d'octubre. Fonts del Cercle han explicat a NacióDigital que "hi ha por que el conflicte polític s'estanqui, el que podria ser fatal per les inversions" i que l'entitat "voldria que a partir del 2 d'octubre el govern Rajoy doni un gir clar a la seva política respecte a Catalunya". És la posició que ha mantingut des de l'inici del procés.

4. L'esperança de la tercera via empresarial

Malgrat tot, entre els empresaris més propers a les posicions de tercera via van caure molt bé les declaracions de Jordi Sànchez, president de l'ANC, el matí de la Diada, quan va dir que l'1-O es podria ajornar si des del govern espanyol es feia un gest i es mostrava obert a un referèndum acordat. Entre alguns dirigents patronals es vol mantenir viva la flama de l'esperança fins al 30 de setembre.

5. Tensió a la CEOE

Dimecres al matí es reuneix la junta directiva de la CEOE, l'organització patronal espanyola, que presideix el català Joan Rosell. El líder dels empresaris espanyols viu amb angoixa el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, i ha fixat una posició de prudència i d'evitar declaracions polèmiques. Però en el si de la CEOE existeix un fort sector molt conservador, que alguns anomenen el "búnquer", que és partidari que Rosell es pronunciï en termes durs contra el procés. Aquestes veus són molt fortes dins d'algunes patronals, en especial la madrilenya CEIM, que presideix l'ambiciós Juan Pablo Lázaro. Empresaris propers a Rosell temen que en la junta d'aquest dimecres alguns membres exigeixin un posicionament enèrgic contra el referèndum.
Arxivat a