
José Enrique Serrano, Patxi López i Adriana Lastra, a la comissió territorial Foto: Europa Press
Comissió per a l'avaluació i modernització de l'estat autonòmic. Aquest és el nom del buc insígnia del PSOE al Congrés aquesta legislatura per posar la primera pedra de la seva onejada reforma de la Constitució. Durant els sis mesos de vida que tindrà aquest espai parlamentari, els socialistes volen que els partits facin les seves aportacions per reformar el model territorial. La comissió, però, neix a mig gas per l'absència de Podem, ERC, PDECat i el PNB, que han rebutjat participar-hi i afronta una realitat paradoxal: es crea per abordar el conflicte català, però els dos partits que han governat fins ara Catalunya no hi són; com tampoc cap de les forces que defensen que la solució passa per un referèndum acordat.
La sessió constitutiva només ha servir per escollir la mesa de la comissió, només composta per diputats del PP i del PSOE perquè Ciutadans, que en el seu dia va votar en contra de constituir aquest espai, va renunciar a ser-hi. De fet, si bé els socialistes abanderen que cal una reforma en sentit federal de la Constitució, els d'Albert Rivera sostenen que si es fan canvis han d'anar en un sentit recentralitzador.
De fet, els populars també han acabat desacreditant l'objectiu que tenen els socialistes amb aquesta comissió tot just després de la seva constitució. El portaveu del PP a la nova comissió, José Antonio Bermúdez de Castro, ha subratllat que el seu partit no és "ni federalista, ni secessionista ni nacionalista"i, per tant, no hi participa amb la idea preconcebuda de reformar la Constitució ni de "premiar" els independentistes catalans. Ha recordat que el darrer baròmetre del CIS determina que a Espanya no existeix una demanda social per canviar el model d'organització de l'Estat.
El socialista José Enrique Serrano, president de la comissió
El diputat del PSOE José Enrique Serrano ha estat escollit de mutu acord amb el PP com a president de la comissió. Va ser cap de gabinet de Felipe González i de José Luis Rodríguez Zapatero, així com estret col·laborador d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Sempre al costat de la cúpula socialista, va participar en les negociacions de la frustrada investidura de Pedro Sánchez. "Hem de transmetre a tots els ciutadans, especialment als de Catalunya, que la Constitució ens acull a tots", ha assegurat Serrano durant la inauguració de la seva nova responsabilitat. Ha fet una crida, a més, a buscar acords sense pagar "peatges indeguts a ningú".
Els pares de la Constitució, els primers en comparèixer
La primera sessió de treball serà el 23 de novembre amb els 27 dels 37 membres que podrien formar-ne part. El primer objectiu de la comissió serà fer un diagnòstic d'avaluació del model autonòmic segellat amb la Constitució de 1978. Caldrà, ha dit Serrano, assenyalar els "indubtables èxits" però també les "disfuncions". El PSOE, com a impulsor de la comissió, vol que els pares de la Carta Magna que encara estan vius siguin els primers en comparèixer: Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón (UCD), José Pedro Pérez-Llorca (UCD) i Miquel Roca (Convergència). D'ells n'esperen una avaluació del desenvolupament de l'estat autonòmic i propostes de millora per adaptar-lo davant la major crisi territorial que ha viscut mai l'estat espanyol pel conflicte amb Catalunya.
Passats els sis mesos de treball de la comissió, Pedro Sánchez té emparaulat amb Mariano Rajoy que s'obri una subcomissió per a la reforma constitucional. Sempre i quan la conclusió sigui que cal reformar-la. Després encara caldria que dues terceres parts del Congrés i del Senat es posessin d'acord en quin sentit cal reformar-la, celebrar eleccions i que aquesta majoria es tornés a ratificar en les noves Corts just abans del referèndum definitiu.