Quan el mes de desembre de 2012, el president Artur Mas estava tancant el que seria el seu segon Govern, Francesc Homs tenia tots els números per ser nomenat conseller de la Presidència i Afers Exteriors. Tothom ho donava per fet. Finalment, però, Homs va assumir tan sols el departament de la Presidència. Què havia passat? Segons ha pogut saber Nació Digital, va ser el líder d’Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, qui ho va vetar de forma contundent.
Duran i Lleida hauria tingut una conversa molt tensa amb el president Mas i amb Jordi Baiget, secretari del Govern, per impedir la creació del nou departament. Els motius eren diversos. D’una banda, Duran sempre ha considerat les relacions exteriors com un terreny seu (presideix la comissió d’Afers Exteriors del Congrés). El president del comitè de govern d’Unió veia amb recança el “pinyol” entorn Mas, que tenia en Homs una de les peces clau. A més, considerava que posar el nom d’Afers Exteriors a una conselleria seria vist com una provocació pel Govern central.
Homs va quedar com a conseller de la Presidència. Les atribucions d’Afers Exteriors van quedar sota la seva àrea, però Duran va mantenir en el departament un home de la seva total confiança, Francesc Gambús, com a director general de Relacions Exteriors i per “vigilar” el número dos d’Homs com a secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana. Gambús ara és eurodiputat. Amb la ruptura entre Convergència i Unió, sembla que el camí queda lliure perquè Francesc Homs pugui ser ben aviat (després de les eleccions del 27-S) conseller de la Presidència i d’Afers Exteriors.
La conselleria d'Afers Exteriors, més a prop de Francesc Homs
Duran i Lleida havia vetat la creació del departament
ARA A PORTADA
-
-
Mas es querellarà contra els responsables de l'operació Catalunya: «Buscaven la nostra mort civil» Oriol March
-
Sánchez recorre a una consulta pública per carregar-se de raons contra l'opa hostil al Sabadell Bernat Surroca Albet
-
La consulta de Sánchez electritza el Cercle i treu l'opa del carril financer Bernat Surroca Albet | Pep Martí i Vallverdú
-
Publicat el 20 de juliol de 2015 a les 10:00
Et pot interessar
-
Política El PP, un any després del 12-M: Alejandro Fernández es fa fort davant Feijóo
-
Política Espadaler reivindica la memòria com a «mur contra la intolerància i el fanatisme» des de París
-
Política ERC proposa un salari mínim català de 1.420 euros
-
Política ERC defensa la seva proposta de taxa turística i critica els Comuns: «Hi ha vida intel·ligent més enllà de Barcelona»