La CUP demana que el feminisme «determini» el procés constituent

Anna Gabriel critica que les polítiques de gènere es tractin de manera "sectorial" o "complementària" mentre que el patriarcat és un problema de fons | Reclama que els "feminicidis" siguin una qüestió d'estat igual que ho és "el terrorisme" | Lamenta que l'acord entre PSOE i C's contempli el canvi de nom de "violència masclista" per "violència intrafamiliar"

Publicat el 26 de febrer de 2016 a les 20:38

Anna Gabriel, Mireia Vehí i Georgina Monje a La Violeta de Gràcia, a Barcelona. Foto: Isaac Meler


La CUP ha reafirmat aquest divendres el seu compromís amb el feminisme des del Centre Cultural La Violeta, al barri de Gràcia de Barcelona. I ho ha fet donant continuïtat a la seva denúncia dels insults masclistes rebuts durant les negociacions amb Junts pel Sí per la investidura. Abans de l'acte polític que duia per lema "Som les nétes de les bruixes que no vau poder cremar", la diputada Anna Gabriel ha reivindicat la necessitat que el feminisme "determini" el procés constituent. "Les dones no hem vingut a fer intervencions puntuals i després dels insults recloure'ns", ha reblat.

En aquest sentit, la diputada de la formació anticapitalista ha criticat que sovint les polítiques de gènere es tractin de manera "sectorial" o "complementària" mentre que el sistema patriarcal és un problema de fons. Així, ha anat més enllà i ha reclamat que la violència masclista sigui "una qüestió d'estat" igual que ho és "el terrorisme". "Hi ha determinades morts a les quals se'ls ha donat un enterrament d'estat", ha expressat Gabriel, per insistir: "Creiem que els feminicidis també són una qüestió d'estat".

Anna Gabriel també ha aprofitat per lamentar que el PSOE en el seu acord amb Ciutadans hagi acceptat el canvi de nom de "violència masclista" per "violència intrafamiliar". Per a la diputada, un exemple més del tractament de les polítiques de gènere com a "moneda de canvi".

L'inici de l'acte polític ha donat pas a la denúncia del masclisme en àmbits com la salut, l'ensenyament i el món laboral amb intervencions com la de Laia Estrada, regidora de la CUP a Tarragona, que ha explicat la incidència de les retallades en la precarització de les dones, especialment des del punt de vista de les cures.

Georgina Monje, del col·lectiu feminista sabadellenc Justa Revolta, ha tancat l'acte apostant per un "pacte de solidaritat" de les dones de classe treballadora. A més, ha denunciat el "desprestigi públic" que han patit les dones quan han tingut un paper rellevant en la política. Les seves últimes paraules han estat en record de "les bruixes cremades en un intent de disciplinar les dones".