
Els tres diputats cupaires aquesta tarda. Foto: QS/ND
Tal i com va apuntar aquest dimecres, Quim Arrufat, la CUP presentarà la seva proposta de cara les pròximes eleccions al Parlament el pròxim 20 de desembre en un acte públic. Amb aquest objectiu, ha intensificat els contactes amb organitzacions independentistes, anticapitalistes, ecologistes i municipalistes per estudiar la possibilitat d'articular una candidatura conjunta "de ruptura".
A banda d'establir un full de ruta, segons la CUP, l'acord de candidatura també ha d'incloure uns "principis ètics" com la limitació de mandats i sous dels parlamentaris i garantir processos assemblearis. Està previst que les diverses organitzacions es reuneixin el pròxim 11 de desembre.
Entre les organitzacions que estan negociant hi ha la CUP, Procés Constituent (en qualitat d'observador), Els Verds-Alternativa Verda, Endavant, MDT, Arran, En Lluita, Lluita Internacionalista, Comunistes de Catalunya, Col·lectiu Drassanes, i candidatures municipals com Compromís per Cerdanyola, Alternativa d'Esquerres per Badia, Entesa per Sabadell, COP per Ripollet i Esquerra Alternativa de Barberà.
Tres eixos
Segons la CUP, el marc polític acordat s'ha de basar en tres eixos: una ruptura amb el marc jurídico-polític, la defensa d'un canvi de model econòmic, social, territorial i energètic i per unes noves institucions "del poder popular". Un marc que hauria de permetre la proclamació d'una República Catalana i l'obertura d'un procés constituent popular que "trenqui amb el règim del '78".
Principis ètics
A més, la CUP defensa que també s'ha d'acordar l'organització de la candidatura conjunta que ha d'incloure principis ètics compartides per totes les organitzacions. Com per exemple els processos assemblearis per garantir el funcionament democràtic de la candidatura, la limitació de mandat i sous dels parlamentaris, la no duplicitat de càrrecs i la consulta permanent de les decisions parlamentaries a les bases i al conjunt de la societat.