La delegació d'eurodiputats conclou que la immersió «no funciona gaire bé» després d'una visita de tres dies

La comitiva, que presentarà les seves conclusions en el termini de tres mesos a l'Eurocambra, critica la supervisió del Govern i qüestiona que no es persegueixi "un altre model" entre lloances a l'"èxit del bilinguïsme"

Una part de la representació de la delegació d'eurodiputats, en què hi ha Dolors Montserrat.
Una part de la representació de la delegació d'eurodiputats, en què hi ha Dolors Montserrat. | PP
20 de desembre del 2023
Actualitzat el 21 de desembre a la 13:04h
La comitiva d'eurodiputats que ha fet una visita de tres dies a Catalunya per estudiar el funcionament de la immersió lingüística havia rebut crítiques de les forces sobiranistes i de les entitats que defensen el model d'escola catalana per projectar idees pretederminades sobre el sistema educatiu abans de trepitjar el terreny. La composició de la delegació -de formacions de dreta i extrema dreta-, la influència del PP -amb Dolors Montserrat al capdavant- i l'agenda dels eurodiputats -contactes amb Escuela Bilingüe i visites a dos centres educatius del Prat de Llobregat, on s'aplica el 25% de castellà- generava dubtes raonables. Les primeres conclusions no han sorprès ningú. "[El model d'immersió] no funciona gaire bé, però el més curiós és que ningú no busca cap altre model a Catalunya", ha afirmat aquest dimecres Yana Toom (Renew Europe), presidenta de la delegació.

L'informe definitiu encara es farà esperar, perquè els eurodiputats tenen previst elevar les conclusions definitives a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu d'aquí a tres mesos, però l'enfocament és meridianament clar. En la roda de premsa de balanç feta aquest dimecres a Barcelona, Toom ha defensat l'"èxit del bilinguïsme", ha assumit la tesi que el model d'immersió genera exclusió social, ha qüestionat la necessitat que el català hagi de rebre protecció i ha definit com un perill l'actuació legislativa contra les sentències judicials favorables al pares que demanen més escolarització en castellà. De fet, veu com un "problema que les famílies que volen el 25% de castellà hagin d’acudir als tribunals. "Estem parlant de separació pura i dura de poders, i m'agradaria veure si hi ha conflicte", ha expressat l'eurodiputada d'Estònia, que ha dit que el cas català és l'únic lloc del "planeta on hi ha aquest problema".

La presidenta de la comitiva també s'ha esplaiat en les crítiques al Govern, que va veure amb mals ulls l'enfocament dels eurodiputats. Toom ha acusat l'executiu d’enviar càrrecs del Departament d’Educació a les reunions amb els directors i docents dels dos centres del Prat de Llobregat que van visitar dimarts, i que fins i tot intervinguessin en les converses. També s'ha queixat de falta d'informació, que espera rebre per escrit. Preguntada sobre la realitat de la llengua catalana, l'eurodiputada ha estat clara: "El català no està en perill; el que m'ha sorprès aquests dies és que vaig anar a la Sagrada Família i res de castellà, tot japonès, xinès i anglès, però no tinc experiència de cada dia i això no té res a veure amb les conclusions de l'informe".
 

Cartes a Metsola 

Els europarlamentaris que formen part de la missió del Comité de Peticions són, a banda de Toom, liberal d'Estònia, el popular alemany Peter Jahr; un electe polonès del partit ultranacionalista Llei i Justícia, Kosma Zlotowski; i la italiana del Moviment Cinc Estrelles, Maria Angela Danzi. Els membres acompanyants de la delegació són la presidenta del comitè de Peticions, la popular Dolors Montserrat; la també eurodiputada del PP Rosa Estaràs; Maite Pagazaurtundúa, de Cs; Diana Riba, d'ERC; i Jorge Buxadé, de Vox.
   
Precisament, Riba ha urgit per carta la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, a investigar si s'ha incorregut en un possible cas de malversació de fons per la visita de la delegació a Catalunya ha raonat en aquesta carta -a la qual ha tingut accés Europa Press- la seva "preocupació i insatisfacció profundes" sobre com s'ha dut a terme el treball de la comitiva. La dirigent republicana ha qualificat de descoratjador veure que un comitè destinat a servir l'interès públic "sigui utilitzat indegudament per a determinades agendes polítiques nacionals". Ha assegurat que l'agenda de la missió ha estat "extremadament esbiaixada", i ha criticat que les declaracions que va fer Montserrat no s'ajustaven al caràcter confidencial del procediment.

En la mateixa línia, l'ANC ha registrat una carta a la seu del Parlament Europeu a Barcelona, també dirigida a la presidència de l'Eurocambra i als integrants de la missió de la Comissió de Peticions, en què denuncia que la missió busca "atacar la immersió lingüística" i critica la "instrumentalització" de la visita. En aquesta línia, afirma que l'objectiu de la delegació és "partidista". L'entitat ha convocat una concentració de protesta aquest dimecres, a la qual hi han assistit més d'un centenar de persones.