Ofensiva de Somescola davant dels eurodiputats: un informe per desmentir falsedats sobre la immersió

La plataforma, que agrupa més de 60 entitats de la comunitat educativa, s'ofereix a rebre la delegació i carrega contra la visita: "No té voluntat de conèixer el model, sinó de fer un acte de propaganda"

Somescola, aquest dimarts després de reunir-se.
Somescola, aquest dimarts després de reunir-se. | ND
19 de desembre del 2023
Actualitzat el 20 de desembre a les 21:36h
Somescola, plataforma que agrupa més de 60 entitats compromeses amb el model d'escola catalana, ha entregat un informe als integrants de la missió de l'Eurocambra de dretes que vigila aquesta setmana la immersió lingüística a Catalunya amb l'objectiu de desmentir les "principals falsedats" que es diuen sobre el model. En el document, on recullen dades objectives, destaquen que l'escola catalana ni discrimina ni perjudica l'alumnat castellanoparlant ni d'origen migrant, que garanteix plenament l'aprenentatge del castellà, que les escoles no són espais monolingües i que es compleix "tota la legalitat vigent".

En el document també s'especifiquen les característiques de l'escola catalana, entre les quals destaquen la importància de no separar els alumnes per origen i llengua per evitar la divisió de la societat; subratllen l'ús de les metodologies "més efectives" i criteris "estrictament pedagògics", i també el "gran consens de país, absolutament transversal" que hi ha al voltant d'aquest model. En roda de premsa, les entitats han explicat que, malgrat la intencionalitat "clarament política" de la visita, reiteren la "transparència com a característica fonamental" del model educatiu. A més, també expliquen que "sempre estaran oberts" a rebre i dialogar amb qualsevol organisme interessat a comprendre el model.

Des de Somescola també lamenten com els partits de la dreta intenten imposar per la via judicial i mediàtica el canvi de model que "no han aconseguit per la via democràtica", generant conflictes "allà on no hi havia", en referència per exemple a l'exigència del 25% del castellà a les aules, i ara amb la "instrumentalització" de la comissió de peticions del Parlament Europeu. També lamenten que els diputats que formen part de la missió tenen una composició "clarament de part", perquè són només dels grups polítics del PP, Cs i Vox, amb italians també de la Lliga Nord 5 estrelles.

"No s'han molestat ni en simular ser neutrals", lamenten. En la delegació també hi és l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, que pretén fer de contrapès i testimoni. Somescola lamenta, per tot plegat, estar davant d'una visita que no té "una voluntat honesta" de conèixer el model, sinó de fer un "acte de propaganda". Dilluns va ser el sindicat majoritari de mestres i professors, USTEC, el que es va reunir amb el grup d'eurodiputats també amb l'objectiu de confrontar les crítiques de l'euromissió.

Visita al TSJC i a escoles


En el segon dia a Catalunya, els eurodiputats han visitat dos centres educatius del Prat de Llobregat amb l’objectiu d’estudiar el sistema d’immersió lingüística. Concretament han visitat el Centre d’Educació Especial Can Rigol i l’Institut Salvador Dalí, on s’aplica el 25% de classes en castellà. Prèviament, s’havien reunit amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José María Barrientos. La delegació estava formada per un total de nou eurodiputats: quatre d’ells són oficialment de la missió del comitè de peticions i la majoria pertanyen a la dreta, ultradreta i grup liberal; i els altres cinc, procedents de l’estat espanyol, anaven com a acompanyants. Després de la reunió del Govern, la portaveu, Patrícia Plaja, ha disparat contra els visitants: "L'escola catalana no es toca". 

També aquest dimarts, a la tarda, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha rebut la missió. La reunió s'ha iniciat a les 16.30 hores en una de les sales de la seu del departament. També hi era el president del Consell Escolar, Jesús Vinyes. En començar la trobada, Simó s'ha saludat amb els diferents membres de la missió. La reunió té lloc poc abans de l'inici de la cimera educativa que se celebrarà al Palau de la Generalitat i a la qual també assistirà la consellera, que hi anirà directament des del departament.