La Generalitat dona 200.000 euros al Banc Mundial per invertir al Líban, a Etiòpia i a Sud-àfrica

El conseller d'Acció Exterior anuncia un acord amb l'ens per sensibilitzar sobre refugiats i reduir l'atur juvenil en aquests països

Publicat el 11 de febrer de 2019 a les 21:01
La Generalitat donarà 200.000 euros al Banc Mundial per sensibilitzar sobre l'acollida de refugiats al Líban, i per reduir l'atur juvenil a Etiòpia i a Sud-àfrica. Així ho ha anunciat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, en la clausura d'una jornada que ha impartit el responsable de la unitat "Ment, Comportament i Desenvolupament" del Banc Mundial, Renos Vakis al Palau Centelles.

Durant el període de col·laboració, diferents departaments de l'Executiu rebran assessorament per part de la unitat eMBeD. La finalitat d'aquesta iniciativa és que els beneficis de la psicologia conductual puguin ser també útils per al disseny de les polítiques públiques promogudes per la Generalitat.

Sobre el conveni, Bosch ha assegurat que tot i aportar una quantitat "modesta" l'aposta és "convençuda" per una disciplina que saben que "funciona" per promoure canvis i fomentar l'entesa entre comunitats. El conseller ha destacat especialment el cas de la problemàtica amb els refugiats al Líban, un país "petit en població" però que acull més d'un milió de persones que han hagut de fugir de la guerra.

Amb donacions com aquestes, el Banc Mundial pretén multiplicar l'impacte positiu de les polítiques públiques. En una ponència, Renos Vakis, responsable de la unitat eMBeD del Banc Mundial, ha explicat que una política informada de manera conductual pot proporcionar solucions creatives a reptes difícils, sovint a baix cost. A més, ha assegurat que aquestes iniciatives en cap cas es poden tractar de "paternalisme" i ha assenyalat que allà on actuen ajuden a reduir la mala praxi de les administracions.

Aquesta unitat aplica tècniques de psicologia conductual per resoldre reptes socials, polítics i ambientals per millorar l'impacte de les polítiques públiques. A més, l'acord de col·laboració ha inclòs el primer taller en aquesta disciplina per a alts càrrecs i càrrecs intermedis del Govern, que s'ha celebrat aquest dilluns al Palau de la Generalitat.

Des de 2017 la Generalitat col·labora amb el Banc Mundial, que integra la ciència del comportament en el disseny de polítiques relacionades amb la inclusió financera, la infància, la protecció social, la salut i l'educació.