El Govern, ha indicat, es "compromet" a fer possible aquest "vot decisiu". Expressant que la democràcia és "decidir" i que entre tots "ho farem possible" i donarem un "exemple al món" "El dia 1 d'octubre votarem", ha destacat Puigdemont"Hi ha ganes de votar", ha assegurat Puigdemont, que ha garantit que el vot "canviarà coses" i serà "respectat" per la Generalitat.
"El vot és una eina transformadora", ha resumit el president, que ha situat com a claus la participació i el resultat. "Això només depèn de nosaltres. No hi ha cap poder que ho pugui aturar. Cap de les actuacions contra polítics, funcionaris o empreses podrà actuar contra les persones. La victòria la farà possible la gent", ha assegurat el dirigent nacionalista.
"És legítim que els riscos ens facin respecte. Intuïm més conseqüències. Desertada la democràcia, rendir-nos té un preu molt més alt i durador que no només pagarem nosaltres, sinó que el pagaran les generacions futures", ha destacat el president de la Generalitat. Si no s'omplen les urnes, l'Estat "farà com sempre". "No farem net de joc brut i de guerra bruta, no tindrem una separació de poders presentable, no hi haurà respecte pel que som, i no tindrem les infraestructures que ens calen", ha ressaltat
El dia 1 d'octubre no hi haurà cap xoc de trens, ha dit Puigdemont. "Si guanya el no, res tornarà a ser el mateix", ha assegurat. "Aplicarem aquest missatge: som la garantia dels companys que volen votar que no. El referèndum és la garantia que el seu vot decidirà, que serà un contracta pel seu Govern. L'únic que no pot canviar res és l'immobilisme", ha destacat.
Legalitat i legitimitat, segons Junqueras
Junqueras ha assegurat que el referèndum es farà "com sempre", tot i que es fa amb l'oposició "descarnada" de l'Estat, incloent la "guerra bruta" i les "clavegueres". "La nostra resposta davant dels dèficits democràtics ha de ser oferir sempre més garanties democràtiques", ha assenyalat el vicepresident de la Generalitat. "Volem que el referèndum sigui un exemple genuí de democràcia", ha apuntat. "Vol ser un exemple de radicalitat democràtica basat en la legitimitat que es deriva del 80% de ciutadans que volen decidir sobre el seu futur", ha assegurat.
El líder d'ERC ha assenyalat que la consulta vinculant neix de "l'exercici de tots els drets democràtics". "Una legitimitat que deriva de la voluntat ferma d'aquest Govern i d'aquesta majoria parlamentària", ha destacat. "El futur d'aquest país estarà millor en mans dels ciutadans de Catalunya. L'Estat està dient que no li importa allò que pensem", ha assegurat el vicepresident.
La legalitat del referèndum "deriva dels drets humans", i per això "el primer d'aquests drets és el d'autodeterminació. "L'Estat es va autoobligar a interpretar el seu marc legal segons el respecte al dret internacional, per tant Espanya també està obligada per llei a emparar aquest referèndum", ha assenyalat el dirigent republicà.

Cens, meses i urnes
Com es farà el cens, per exemple? "Durant el procés electoral, com sempre, els ciutadans rebran la targeta censal per tal que hi puguin participar amb la màxima normalitat. El cens es fa a partir de les dades de la població de Catalunya, unes dades que elabora l’Oficina del Cens Electoral i que la Generalitat té a l’abast. Per tant, són cridades a votar les persones que tinguin dret a vot a les eleccions al Parlament de Catalunya i que estiguin inscrites al cens elaborat per l’Oficina del Cens Electoral de Catalunya", asseguren els promotors de la llei.
"Teníem moltes ganes de poder-nos explicar", ha insistit Turull, que ha assenyalat que "a més informació, menys rumorologia". "El dia 1 d'octubre votarem, ho farem com sempre i amb totes les garanties. Amb dues novetats inèdites per nosaltres: que hi haurà una sindicatura electoral i una missió internacional de garanties, però també amb un Estat que no pararà d'empipar-nos", ha assegurat. "Volem fer un referèndum el màxim de normal possible, tal com voten a les eleccions", ha ressaltat.
Segons els responsables de Junts pel Sí, és "molt important" que tot s'organitzi "com sempre" per tal de garantir que hi hagi una bona participació. "És important que es garanteixin totes les sensibilitats polítiques, una campanya electoral i que es faci una lectura del resultat amb normalitat i legitimitat", ha ressaltat la secretària general d'ERC.
"El dret a l'autodeterminació és el primer dret elemental", ha assenyalat Rovira, que ha destacat que el marc legal sobre el referèndum "forma part de l'ordenament constitucional" en tant que l'Estat ha signat tots els tractats internacionals acceptant "els drets humans i els drets fonamentals". En cas de victòria del sí, han dit, independència "immediatament". Si guanya el no, eleccions autonòmiques.

«Com sempre» s'ha convertit en un lema de Junts pel Sí sobre el referèndum Foto: Adrià Costa
La llei comença dient que la circumscripció electoral serà única, dividida en quatre circumscripcions, i cadascuna d'elles tindrà una secció censal, amb una mesa associada. L'administració electoral determinarà el número de meses, "les mateixes que sempre", que es faran amb un sorteig, amb un president i dos vocals. Serà l'administració electoral qui farà aquesta tria aleatòria. Pel que fa al vot dels ciutadans a l'estranger, no s'ha concretat quin departament serà l'encarregat de gestionar-lo, però s'ha traçat un escenari com el que hi ha en cadascun dels comicis regulars al Parlament.
El Govern, després d'haver declarat desert per qüestions tècniques la primera compra d'urnes, "està iniciant un procés de compra directa de les mateixes i garanteix que el dia 1 d’octubre hi haurà tot el necessari per votar", assegura el web sobre les garanties". "També les urnes, és clar", puntualitza el text.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5qHqweLQf4I[/youtube]
Agraïment a la CUP
L'encarregat d'obrir l'acte ha estat Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí. Ha començat recordant Thomas Jefferson, redactor de la declaració d'independència dels Estats Units, proclamada tal dia com avui del 1976. "La gent espera de nosaltres que encetem el camí. És necessari que els qui s'han arriscat a anar endavant des del començament tornin a posar-se al capdavant, assumint tot el risc. Ara i aquí assumim la responsabilitat d'anar endavant, perquè no hi anem sols", ha reflexionat.
"No anem sols. Anem amb vosaltres i per vosaltres. Nosaltres som aquí perquè vosaltres ja hi éreu. Aquest és el nostre més gran patrimoni democràtic", ha assegurat Llach, que ha agraït la feina feta a la CUP malgrat les "contradiccions legítimes". "No ens cal dissimular les dificultats, els tombs i les tombarelles que hem sofert, ni els litres de til·la que hem consumit en 18 mesos", ha ironitzat el diputat. "Sense la CUP, el camí hauria estat impossible", ha afegit posteriorment.
"Us hem convocat perquè ha arribat el moment d'explicar a la societat catalana la llei que permetrà el referèndum, i també les garanties perqupe hi votem com sempre, o millor que sempre", ha assegurat.
Llei del referèndum
L'acte del TNC ha arribat set hores després que Junts pel Sí i la CUP hagin explicat al Parlament els detalls de la llei que ha de regir el referèndum. Quatre diputats del grup majoritari de la cambra -Turull, Rovira, Jordi Orobitg i Lluís Corominas- i quatre d'anticapitalistes -Gabriela Serra, Joan Garriga, Benet Salellas i Anna Gabriel- han explicat la concreció de la norma i també la filosofia que la vol impregnar.
Turull l'ha definit com la "més important" que s'ha tramitat mai al Parlament. Està dividida en una exposició de motius, 34 articles, una disposició addicional i dues disposicions finals. Estipula que la independència es proclamarà "immediatament" després d'una hipotètica victòria del "sí", estableix l'existència de la sindicatura electoral i no marca cap percentatge mínim de participació per ser vàlid.
A continuació, un resum de l'acte tal i com l'ha anat explicant NacióDigital:
[seguiment]268[/seguiment]