
"La hisenda pròpia és una realitat de facto i de iure, en tant que tots els contribuents catalans podem liquidar les nostres taxes a l'Agència Tributaria Catalana, si tenim la voluntat de fer-ho". Amb aquesta contundència s'expressen els integrants de la plataforma Catalunya Diu Prou que van liquidar els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya i que han vist com el fisc espanyol no els ha imposat cap recàrrec ni sancionat i ha donat per pagada l'obligació.
De fet, tal i com va avançar Nació Digital, el departament d'Economia va lliurar els diners ingressats en concepte d'IVA i IRFF a l'Agència Tributària Espanyola que va obrir cap expedient per considerar un "error" el pagament abonat pels ciutadans. Una fórmula, en petita escala, que la prevista en el concert basc o el conveni navarrés: es recapta i després es paga a Espanya una part d'aquests impostos.
A través d'un manifest, els insubmisos fiscals d'Espanya asseguren que "dins el marc jurídic vigent hem demostrat que és possible fer efectives les nostres obligacions fiscals a Catalunya". Així els que van liquidar els seus impostos a la Generalitat dedueixen pels fets consumats que la hisenda catalana ja existeix jurídicament i de fet. Per tant, conclouen que ja és possible pagar a Catalunya i lliurar després una quota a Espanya.
Malgrat tot, els insubmisos retreuen al departament d'Economia que hagi lliurat els seus diners a "l'Estat espanyol, contribuint així un cop més a l'espoli fiscal" que pateix Catalunya. A la vista dels resultats, els insubmisos animen a què la seva conducta sigui imitada perquè "ara és possible, nosaltres ho hem fet i en som testimoni, vosaltres també podeu, és en aquest poder que som sobirans".
Liquidació de l'ATC a l'ATE
Principi de finestreta única, una escletxa
Per altra banda, fonts jurídiques consultades per Nació Digital asseguren que el principi de finestreta única que regeix en el conjunt de les administracions farien molt difícil sancionar un contribuent que ha complert legalment i en forma amb les seves obligacions fiscals, com ha estat el cas dels insubmisos.
Segons aquestes fonts, el ciutadà ha de pagar els seus impostos a l'administració en el seu conjunt dins el termini legalment establert. Altra cosa és que l'administració delegui la gestió a una agència o despatx, però el fet de pagar a una de les administracions de l'Estat es podria interpretar com un compliment voluntari de les obligacions tributàries i, per tant, de difícil sanció.Â