El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sentenciarà el 31 de gener sobre les preguntes prejudicials plantejades pel magistrat Pablo Llarena sobre l'euroordre contra l'expresident Carles Puigdemont. El tribunal amb seu a Luxemburg publicarà la sentència més de sis mesos després que l'advocat general emetés la seva opinió no vinculant per respondre als dubtes plantejats per Llarena sobre els motius de Bèlgica per rebutjar les euroordres. El magistrat, en la seva opinió no vinculant, va considerar que cal demostrar que hi ha "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial de l'Estat per rebutjar les euroordres contra els líders independentistes reclamats per l'1-O.
Al juliol, l'advocat general responsable del dictamen sobre el cas va donar la raó a Llarena perquè considera que la justícia belga no pot rebutjar el lliurament de Puigdemont i altres reclamats pel magistrat del Tribunal Suprem basant-se en el risc que es violin els seus drets fonamentals si no demostra deficiències sistèmiques i generalitzades a Espanya, ni pot posar en dubte les competències del Suprem com a autoritat per emetre aquests euroordres. L'opinió de l'advocacia general no és vinculant per al TJUE, però en la gran majoria dels casos les sentències dictades per la justícia europea segueixen la línia marcada per aquests dictàmens.
Llarena va dirigir la qüestió prejudicial al tribunal amb seu a Luxemburg el març del 2021 després que la justícia belga rebutgés lliurar les autoritats espanyoles l'exconseller Lluis Puig per considerar que el tribunal competent per reclamar-ne l'extradició hauria de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que si fossin extradits a Espanya podrien posar-se en risc drets fonamentals com la presumpció d'innocència.
La justícia europea dictarà sentència sobre l'euroordre de Puigdemont el 31 de gener
La decisió del tribunal arribarà més de sis mesos després de l'opinió no vinculant de l'advocat general

- Reunió de Junts al Parlament Europeu. -
- Junts
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz
Publicat el 15 de desembre de 2022 a les 17:55
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi