Ni un pas enrere i replegament que l’enemic és poderós. El tripartit i CiU han unit forces aquest dijous per aprovar una moció perquè el Parlament doni suport institucional al model educatiu de Catalunya i a la Llei d'Educació. Aquesta ha estat la contundent resposta davant el recurs d'inconstitucionalitat del PP i els problemes que planteja el govern espanyol.
Tots els grups excepte els populars i el Mixt han refermat el seu compromís amb la llei, instant el Govern a que es faci els sord i desenvolupi totes les competències en matèria educativa que reconeix l'Estatut i a “aplicar en temps i forma els preceptes que disposa” la normativa, que va obtenir el suport de PSC, CiU i ERC i parcialment d'ICV-EUiA.
La moció preveu que el conseller Maragall comparegui al Parlament per explicar el calendari de desplegament.
El diputat d'ERC Josep Maria Freixanet ha explicat que la moció té com a objectiu “refermar la sobirania d'aquest Parlament a l'hora de poder tirar endavant les lleis”. De la mateixa manera ha instat el Govern a actuar “amb fermesa i responsabilitat” davant el procés de conciliació amb el govern espanyol, que planteja dubtes d'inconstitucionalitat sobre la LEC. “Instem el Govern a tirar endavant totes les seves competències i, sobretot, demanar-li que no faci ni un pas enrere i mantingui el text literal de la LEC”, ha reclamat.
En la mateixa línia s'ha expressat la diputada de CiU Irene Rigau, que ha mostrat la seva preocupació davant els dubtes del govern espanyol. “A nosaltres se'ns diu que hem d'estar tranquils perquè el ministre té bones intencions, però les bones intencions no es fan amb declaracions, es fan amb actes administratius”, ha al•legat Rigau, que s'ha preguntat a quin acord poden arribar el Govern i l'executiu central sobre la LEC. “Modificació de text o interpretació? Tot ens preocupa”, ha exclamat.
Igualment, la diputada d'ICV-EUiA Dolors Camats ha indicat que espera que la resolució del procés de conciliació no sigui una altra que “fer valer els arguments de la Generalitat, de l'Estatut i de les competències2 de Catalunya.
En sentit contrari s'ha expressat el diputat del PPC Rafael López, que ha defensat una esmena de substitució de la moció que no ha estat acceptada. López ha preguntat a Freixanet si realment creu que tot un país està al darrera de la LEC. “Com ha mínim el 70% del professorat no ho està", ha apuntat.
La resposta del diputat d'ERC ha estat esquerpa acusant-lo de voler un Estat “centralista, jacobí i on Catalunya fos una província”. La política educativa popular és, ha continuat, “la d'aquell magnífic anunci de misèria intel•lectual on es veia una mare i un fill emmanillats i amb els ulls tapats”.