
Els activistes de la PAH, davant del Parlament, abans de presentar les 143.000 firmes recollides a favor de la ILP. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat aquest dijous al Parlament 143.380 signatures perquè els diputats debatin i aprovin la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica, coneguda com a ILP Habitatge, amb un clar missatge a CiU. O a dos diputats de CiU. "Tots els partits hi donen suport, menys CiU i PP. Estem a dos diputats que la ILP tingui el suport de la majoria", ha exposat Maria Campuzano, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Per aquest motiu, ha reclamat a la federació nacionalista, o com a mínim "a dos diputats que trenquin la disciplina de partit", que s'hi sumin, deixant d'estar alineada amb el PP.
Per donar més intensitat a la demanda, i per continuar teixint complicitats amb la resta de reivindicacions que en aquest moment hi ha al país, la PAH ha comptat amb la presència del president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, que ha exposat: "Al Parlament hi ha limitacions importants, però hi ha un marge per fer el pas que la gent demana, per donar resposta a una emergència social." Missatge nítid a CiU, doncs.
I tot això en una roda de premsa a les portes del Parlament en què els activistes duien tot de pancartes en què associaven CiU amb PP. El propi portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha assegurat que "cada cop hi ha més paral·lelismes entre Artur Mas i Mariano Rajoy", assegurant tot seguit que aquest fet els generava "preocupació". "Demanem que Mas sigui valent i es posi al costat de la ciutadania", ha reclamat, emmarcant la petició en un procés en què "Catalunya lidera la conquesta de drets ciutadans".
Suspensió per part del TC
Aquesta mateixa setmana, el Tribunal Constitucional espanyol (TC) va declarar il·legal la llei contra els desnonaments aprovada pel govern andalús de PSOE i IU del 2013. Preguntat per Nació Digital sobre si temien que aquesta situació també es pogués donar a Catalunya en l'hipotètic cas que s'aprovés una llei similar, Macías ha exposat: "No tenim por. Amb l'excusa del TC no s'ha de deixar de legislar. I, si passa, ja veurem si exigirem desobediència al Parlament."
En una línia poc o molt similar, el president de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina, ha assegurat que "hi ha recorregut" per aprovar la ILP, i ha reclamat als parlamentaris "que espremin al màxim amb el marc legal català".
Minuts abans, Sànchez havia recalcat que l'única solució perquè una llei catalana contra els desnonaments pugui ser plenament vàlida és un Estat català. "Fins llavors, cal vorejar la legalitat i deixar clar que està al costat de la gent. Només així aconseguirem que el futur Estat es faci d'acord amb la voluntat de la gent, un Estat que ha de servir per redistribuir la riquesa", ha reblat.
"¡Le dicen democracia y no lo es!", "¡Sí se puede!", "¡La proxima visita... será con dinamita!" o "¡CiU, Rajoy, la misma mierda son!", corejaven mentrestant els activistes, amb major o menor intensitat.
43 desnonaments diaris
La PAH i l'Aliança contra la Pobresa Energètica recalquen que, cada dia, a Catalunya hi ha 443 talls d'electricitat i 43 desnonaments, alhora que hi ha més de 450.000 pisos buits, "molts dels quals en mans de la banca". Per aquest moment, des d'avui han posat en marxa "el comptador de la vergonya", en què cada dia aniran sumant la xifra de desnonats. "Catalunya lidera aquesta vergonya, hi ha responsables", ha conclòs.
Les entitats recalquen que, entre els municipis adherits a la ILP, n'hi ha 26 de governats per CiU.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, donant suport a la ILP Habitatge. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5-DavJT5nfA[/youtube]