La ponència del Parlament de la Llei de consultes haurà d'esperar

Publicat el 11 de febrer de 2013 a les 20:12
El primer pas per la llei de consultes, esperarà uns diesFoto: Aleix Moldes

La intenció de CiU i ERC era poder registrar aquesta tarda la petició a la Mesa per tal de reobrir la ponència que ha d'elaborar la Llei de consultes. L'objectiu de l'estratègia esquerravergent era que demà la Mesa i la Junta de Portaveus acordessin l'obertura de la comissió i guanyar temps en uns ja de per si terminis bíblics parlamentaris. Però finalment els sobiranistes i republicans s'han quedat amb un pam de nas.

Ni ICV-EUiA, ni PSC, ni la CUP han donat senyals de vida a la petició de CiU-ERC que van traslladar la petició per signar-la. De fet, cap dels grups impulsors han volgut donar més importància a l'endarreriment del registre de la petició i esperen poder passar-la per Mesa la setmana vinent amb més signatures dels altres grup per donar una pàtina de força a la petició.

Truc per anar més ràpids

Demanar la reobertura de la ponència conjunta és un mecanisme per reprendre el debat allà on va quedar la passada legislatura. És a dir, amb el mateix text, sense esmenes a la totalitat d'ERC, PSC i ICV-EUiA i només amb les esmenes parcials dels grups per debatre en comissió. Així la tramitació se saltaria moltes  pantalles recuperant la negociació feta durant els darrers dos anys fet que permet guanyar molt temps al calendari. Amb aquest sistema s'estalvien com a mínim tres mesos de feina, el termini que tindria el Govern per presentar un nou projecte.

CiU i ERC asseguren que ja han mantingut reunions amb ICV-EUiA, PSC i la CUP perquè acabin signant la ponència i, encara que no ho facin, perquè se sumin a les feines de la comissió allà on es van quedar en la legislatura passada.

L'eina bàsica

Un cop la Mesa accepti la reobertura de la ponència, els grups parlamentaris continuaran treballant per poder aprovar una llei de consultes pròpia abans que acabi el 2013. Un text legal que ha de ser l'eina amb què el Govern vol superar una eventual negativa de l'Estat a convocar un referèndum de sobirania a Catalunya.