La revista «Time» analitza l'impacte del procés català sobre una afeblida Europa

Destaca la votació sobre la ruptura d'aquest dilluns i el possible efecte dominó que tindria en d'altres regions de la Unió

Publicat el 07 de novembre de 2015 a les 20:35
La prestigiosa revista nord-americana Time ha publicat un article aquest dissabte en el que analitza l'impacte i les conseqüències que podria tenir el procés català en el si de la Unió Europea. En aquest sentit, apunten que més enllà del que passi a Catalunya, altres regions de Bèlgica, Alemanya, Escòcia o Itàlia podrien seguir el seu camí.

Partint de la declaració de ruptura que es debatrà dilluns al Parlament i remuntant-se al 2012, quan Mariano Rajoy va negar un millor tracte econòmic a Artur Mas, Eliza Gray exposa la situació en la que es troba a dia d'avui Catalunya, en la qual l'independentisme ha crescut amb la crisi econòmica que ha afectat Espanya. Però també amb el tomb que ha fet un "polític moderat" com Artur Mas unint-se amb l'esquerra.

Pel que fa a la votació, Gray apuntat que malgrat que "és simbòlica", si el "Parlament català vota 'sí' a la secessió, el que és probable, això iniciaria l'inici d'un llarg procés per formar un estat independent". Tot i això, afegeix que "els experts apunten que és molt poc probable" i no tindria assegurada la seva permanència a la Unió Europea ni l'empara de la llei internacional. 

Més enllà, l'articulista comenta que "els passos següents després de la votació no estan clars" i, tot i que el Tribunal Constitucional va permetre la votació, si aquesta va endavant "Catalunya no reconeixeria la legitimitat del Tribunal". "El pitjor escenari seria que el govern espanyol suspengués l'autonomia de Catalunya", afegeix sobre el que podria esdevenir-se.

Per últim, consulten l'expert en política internacional de la Universitat d'Oxford, Manuel Muñíz, qui assegura que la negociació ja no és possible i "el problema és que Espanya ha establert una situació de conflicte i ara és l'únic camí que queda".