
Iniciativa per Catalunya (ICV) portarà a debat a l'Ajuntament de Barcelona aquest mateix febrer la idoneïtat que la infanta Cristina continuï ostentant la Medalla d'Or de la ciutat que el consistori li va atorgar el 1997. Ricard Gomà es va reunir aquest dimecres amb dos dels promotors de la demanda ciutadana perquè se li retiri, l'activista Santiago Espot i l'editor Josep M. Vall, i els va expressar la seva determinació per forçar el debat entre els diversos grups polítics, independentment de si Cristina deixa d'estar imputada aquest dissabte en el cas Nóos de malversació de fons públics. "Entenem que la retirada de la Medalla d'Or no prejutja res en relació amb aquesta ciutadana. En canvi, el que sí que és objectiu és que en la seva trajectòria posterior a haver rebut la medalla, no hi ha res que acrediti que l'ha de tenir", explica Gomà a Nació Digital.
"És evident que Cristina no és mereixedora de tenir el màxim reconeixement de la ciutat, i volem debatre la possibilitat que se li retiri, de manera tranquil·la i serena", afirma el líder dels ecosocialistes barcelonins, que desvincula totalment aquesta decisió del procés judicial en què la filla del rei d'Espanya es troba immersa. "Hi ha suficients motius per retirar-li la distinció, més enllà del procés judicial. És el màxim reconeixement que fa la ciutat a una persona i, des del punt de vista del que coneixem, amb independència de la valoració judicial, crec que és perfectament aplicable el supòsit de retirar-li la medalla", sosté.
Gomà encara no té clar si portaran la proposta al ple del divendres 28 de febrer o bé a la comissió de plenari que haurà tingut lloc la setmana anterior. "El reglament del ple és molt rígid, i cada grup polític només podem portar-hi una iniciativa", explica. En qualsevol cas, "tant si és en comissió com en plenari, la demanda es farà i hi haurà debat sobre la idoneïtat d'aquesta distinció", assegura. Paral·lelament, el líder d'ICV també desitjaria que el debat anés més enllà "del que passi a l'interior de l'ajuntament", i que es puguin expressar "més suports ciutadans" a la petició, "de manera que el manifest sigui més fort".
"El sentiment antimonàrquic és majoritari "
Des de Catalunya Acció, l'entitat promotora del manifest signat per una cinquantena de personalitats reclamant la retirada de la distinció, Santiago Espot assegura: "Amb Gomà hem coincidit que és intolerable que Cristina de Borbó comparteixi la màxima representació de Barcelona amb personatges de la talla dels venerables Dr. Trueta o Heribert Barrera. Això és una vergonya i una ignomínia per a la capital de Catalunya."
"També hem estat d'acord que avui, a Barcelona, el sentiment antimonàrquic és majoritari entre la població, sobretot després de constatar el grau de corrupció i degradació de la familia Borbó", assegura Espot, que lloa la decisió de Gomà d'encapçalar políticament la demanda: "La receptivitat de Gomà ha estat absoluta, i celebrem el seu gest d’autèntic republicanisme i dignitat que no hem observat en cap altre grup municipal", asseguren els promotors de la iniciativa."
"S'han trencat els acords de la Transició"
L'any 1997, Iniciativa va votar a favor de la concessió de la Medalla d'Or a la infanta Cristina. Ara, disset anys després, se'n desdiu, i lidera políticament la petició perquè se li revoqui. "La situació actual té molt poc a veure amb la del 1997", explica Gomà. "Els acords nacionals i socials de la Transició s'han trencat definitivament. La sentència de l'Estatut trenca qualsevol mena d'acord nacional, i la reforma exprés de la Constitució trenca el contracte social. Per tant, actualment estem, o hauríem d'estar, en un moment constituent i en aquest context és perfectament coherent demanar la retirada d'una medalla que es va donar en un context que no tenia res a veure", aclareix Gomà. "La demanda és perfectament coherent amb la lectura que fem del país", sentencia.
Tot amb tot, també reconeix que afronta la petició amb un punt "d'escepticisme". Ni el PSC ni ERC en cap moment no s'han mostrat disposades a recollir la petició ciutadana, i es mostra del tot reaci a la possibilitat que CiU la beneeixi. "És anacrònic que una cruïlla emblemàtica com és la de passeig de Gràcia amb la Diagonal porti el nom de Joan Carles I, i ja en vam demanar la retirada. A més a més, és l'únic cas en què un polític viu té un espai emblemàtic a la ciutat. I per part de l'equip de govern no veiem la voluntat política de superar aquest escenari. Tampoc van voler anomenar plaça de la República a la plaça de Llucmajor de Nou Barris, per exemple", s'exclama Gomà.
Tot i aquests precedents, el grup municipal ecosocialista assegura que demanarà formalment als partits que es posicionin sobre Cristina, recollint la reclamació feta per diverses personalitats de la societat civil, com el cronista Lluís Permanyer, el monjo Hilari Raguer o l'actriu Montserrat Carulla, en un debat iniciat originàriament pel qui el 1997 era responsable de comunicació de l'ajuntament, Dídac Boza, en un article d'opinió publicat a Nació Digital. "Demanar la retirada d'aquesta medalla forma part d'aquesta necessitat de construir un nou país", conclou Gomà.