
Al mig, l'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, al ple municipal d'aquest dimarts Foto: Josep Prat
El ple municipal de Sabadell ha aprovat aquesta nit per majoria, personar-se com a acusació particular en el cas Mercuri. La moció, que ha estat presentada conjuntament per CiU, ICV-EUiA, Entesa i PP ha sortit endavant gràcies als vots d'aquests partits, tot i l'oposició frontal del PSC.
El debat ha sigut acalorat. Eren tres quarts de deu i els regidors portaven ja tres hores i mitja reunits. L'ambient que es començava a respirar era carregat i endormiscat, al qual el to del representant d'ICV no hi ha ajudat. El ple havia tractat des d'una funerària Torra que no pagava el cànon des de feia 25 anys, fins a l'aprovació del procés de concessió de la neteja dels espais municipals. Ara bé, la moció era el més esperat del dia i havia aixecat certa expectació. Ja a l'entrada del consistori, una desena de persones mostraven pancartes criticant la passivitat dels socialistes sabadellencs amb el cas Mercuri. Llavors, a la sala, de tant en tant, quan la temàtica els afectava o quan els agradava una intervenció, aplaudien i xiulaven, al que l'alcalde Joan Carles Sánchez una i altra vegada advertia: "Senyors, això no és un circ, aquí no es pot aplaudir".
DEBAT DE LA MOCIÓ
Abans de començar les acusacions, les rèpliques, els dobles i triples torns, l'alcalde ha donat pas a la portaveu de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Mariona Aspachs. La dona ha agafat un micròfon i s'ha plantat a peu dret, confiada, davant els regidors, que escoltaven amb atenció. Sostenia un paper que gairebé no mirava i, amb contundència, ha denunciat "el greu perjudici" que suposa el cas Mercuri per la ciutat de Sabadell apuntant "els efectes econòmics negatius que pot estar tenint". "La institució municipal no pot restar impassible davant aquesta greu lesió a l'Ajuntament", ha destacat, concloent que a dia d'avui, "Sabadell és una ciutat tacada per la corrupció".
No s'havia ni girat per asseure's que els aplaudiments ja s'estaven fent sentir de valent, mentre els grups municipals li llançaven mirades de complicitat. Ara els tocava a ells argumentar el seu posicionament. Els socialistes han deixat molt clar des del principi que si al final l'Ajuntament es persona com a acusació particular, no haurà estat perquè el seu partit hi hagi volgut col·laborar. El regidor del PSC a Sabadell, Ramon Burgués, ha estat molt rotund ja al agafar el micròfon: "No donarem suport a aquesta moció", ha clamat, acusant els grups de fer "demagògia amb un afer molt important". Burgués ha justificat la decisió en base a què el cas judicial té 33 peces, tot preguntant-se sobre "a quina hem de personar-nos", i insistint que n'hi ha que són "fets aliens a l'Ajuntament". A més a més, el socialista considera que personar-se seria "anar contra els imputats", afegint que això aniria en contra "la pressumpció d'innocència".
Amb tots aquests elements, els torns de rèplica no s'han fet esperar. Des d'Entesa per Sabadell, arribant fins CiU, ICV, EUiA, PP i el regidor no adscrit Carles Marlés, tots han carregat contra el que creuen una excusa per no donar la cara. La regidora d'Entesa per Sabadell, Virginia Domínguez, vestida amb una samarreta negra amb l'eslògan 'Prou corrupció', resumia la negativa a personar-se com una "complicitat moral" amb els presumptes corruptes.
Rèpliques

Regidors del consistori sabadellenc Foto: Josep Prat
Respecte a entendre que personar-se com acusació particular és anar en contra dels imputats, el regidor de CiU i alcaldable per la ciutat, Carles Rossinyol, ha recordat que altres ajuntaments socialistes ho han fet amb els seus respectius casos de corrupció i que, en tot cas, "no té cap mena de sentit el que diuen, perquè no és anar en contra de ningú, sinó defensar la ciutat". En la mateixa línia s'ha expressat el regidor no adscrit, Carles Marlés, que ha titllat d'antidemòcrates el grup socialista. "Si es demostra més endavant que són culpables, podrem afirmar que vostès van intentar tapar-ho", ha afirmat.
L'última rèplica ha vingut de la mà del propi alcalde al membre del seu grup, Ramon Burgués. Burgués havia deixat anar enmig del debat que tot i la probable majoria "la moció no podrà ser viable", en una insinuació clara a que no es tiraria endavant. És per això, que davant l'estupefacció de l'oposició, Joan Carles Sánchez, l'ha desmentit assegurant que es constituiria amb normalitat la Junta de Portaveus per debatre com portar-ho a terme.