Laporta: «Voldria presidir el Barça en una Catalunya independent»

Entrevista a Joan Laporta

Publicat el 09 de setembre de 2012 a les 21:59
Laporta, al terrat del seu despatx. Foto: QS/ND

Joan Laporta (Barcelona,1962), és advocat, diputat al Parlament, regidor a l'Ajuntament de  Barcelona per ERC-Rcat-Democràcia Catalana... i ex-president del que s'ha batejat com el millor Barça de la història. A pocs dies del que ell anomena "la mare de totes les manifestacions", Laporta repassa el moment de l'independentisme, les mancances i defensa el seu suport al pacte fiscal. Veu Mas capaç de declarar la independència, objectiu que es pot defensar des de la presidència del Barça.

-Serà històric l'11S?

-Sí, serà un dia històric on el poble de Catalunya demostrarà un altre cop la seva voluntat de ser lliure. Serà la mare de totes les manifestacions. L'Assemblea Nacional Catalana ha fet molt bona feina.

- I el dia 12?

-Estic convençut que serà un pas més dins aquest procés, no podem esperar a obtenir la independència d'avui per demà. Fixi's que a partir de la manifestació del 10J, l'independentisme ha centrat el debat de la política catalana i ha penetrat en diverses capes socials per diversos motius. Serà una Diada continua formant part d'aquest procés, marca una unió del catalanisme polític al voltant que del pensament que la solució per a Catalunya és la independència. De fet, el propi govern de la Generalitat veu més clara ara que la solució per a Catalunya passa per tenir un estat propi.

-És a dir, veu ara el catalanisme com independentista

-En diferents graus, però sí. El catalanisme ja ha begut de les fonts de l'independentisme.

-El 10J vostè encara no havia fet el pas a la política diem-ne orgànica... Quina diferència hi veu entre aquella manifestació i la que s'albira per aquest dimarts? Potser el receptor del missatge?

-Aquella anava dirigida a Espanya, mostrava un rebuig a una situació. Dèiem que s'havien passat amb la sentència. Aquesta es dirigeix al Govern, a la societat catalana en general i als polítics que no s'han manifestat independentista. Però recordin que va ser després d'aquella manifestació quan es va veure que les bases de Convergència votarien "Sí" a la independència.  Ara anirem pel pacte fiscal, i sinó, cap a la independència. I si tenim pacte fiscal, també cap a la independència.En fi, la manifestació és en clau interna, agafem força per sortir com un allau.

- I externa?

- El PP ens ajuda... i el coronel Alamán, també.

- Però veu vostè el president Artur Mas declarant la independència?

-Sí. I confio que des del seu sentit de la responsabilitat, audàcia, complicitats
internacionals analitza totes les variables que es poden donar. Crec que està preparant el marc amb plenes garanties perquè la independència sigui un èxit.

-Creu que fa bé no anant a la Manifestació?

-Vivim en un país on si hi va, serà criticat. I si no hi va, també. Si decideix anar-hi... bé.
Si decideix no anar-hi, també, ell sabrà perquè. Respecto la seva decisió.

-El veig molt optimista... i em permeto manllevar-li una expressió: creu que hem entrat en el cercle virtuós de la independència?

-Encara no, l'estem dibuixant. Quan deixi d'haver gent que faci la guerra pel seu compte, i desapareguin aquells que busquen enfrontar els catalanistes els uns als altres. El cercle es tancarà quan hi hagi la unió del catalanisme.

-I la veu possible aquesta unió?

-Sí.

-En quin format?

-No sé si en llista electoral, coalició, acord programàtic, pacte públic i manifest entre el
catalanisme que en cas de guanyar les eleccions es declararà la independència... No ho sé però cal audàcia, habilitat, coratge i complicitats internacionals. Recordi més unió que unitat.

-Però que motivaria més?

-Una coalició faria trempar molt a la ciutadania.

-És a dir, per vostè, fer política a Catalunya no passa per l'eix dreta-esquerra sinó per independentistes o quedar-se amb Espanya .

- Sí, i sobretot passa per l'eix de la dignitat i per l'eix de l'economia. Al capdavall, l'eix
passa per ser català, si som catalans ens en sortirem, sinó no.

-Ha parlat dos cops de complicitats internacionals, vostè viatja bastant té la percepció que ens miren?

-Ens miren, alguns ens creuen i altres els sorprèn. Hem de treballar-ho molt encara. Enguany he estat a Mèxic, Colòmbia, Singapur, Itàlia, Regne Unit, Àustria, Grècia, Eslovènia, EUA, Perú... em pregunten pel futbol i per la independència. Veuen que ens movem, però molta informació els hi arriba intoxicada per la potència mediàtica espanyola. Hem de fer feina. Però, ara em pregunten per la independència.

- Vostè parla obertament de conflicte

-Sí, i els conflictes es guanyen -li ho dic per experiència-, amb democràcia, democràcia i democràcia.

-Vostè, però ha donat un ple suport al pacte fiscal, vostè té un despatx d'advocats amb prestigiosos fiscalistes, no li han dit que posats a muntar una hisenda pròpia més val la independència?

-Hi ha una realitat: no tinc la responsabilitat de governar. Jo no en sóc partidari, jo
treballo per la independència de Catalunya. El Govern pensa que aquest és el primer pas que han de fer perquè crea massa crítica necessària per si Espanya diu "No". En aquest cas, la massa crítica pot fer el pas definitiu. Per això el meu suport.

-Però amb una hisenda pròpia tens els costos de ser un estat, però cap benefici

-Sí, cert, preu per preu sabates grosses. Per això jo vull la independència.

-Do anys després, és diputat no adscrit i regidor a Barcelona, està decepcionat de la política?

-No, no, a l'inrevés. Ara és un moment interessant, molt interessant. I recordi que les normes internacionals marquen que l'acció política és la manera de transformar la realitat. El dia 12, caldrà acció política.

-Fa un moment parlava del catalanisme que dividia el catalanisme que vostè ha patit...

- Sí, són actituds, però en petita proporció. Quan jo estava amb persones que buscaven l'enfrontament amb el catalanisme majoritari vaig veure que no és el sistema, el catalanisme ha de sumar. Vaig liderar una coalició amb esperit constructiu i no per estar sistemàticament enfrontats amb els nostres, amb aquells que votarien "Sí" a la independència. Vaig sortir a temps. Miri més que un polític sóc un català que treballa per la independència.

-Veig que tenim Laporta polític per estona?

-No ho sé, el Laporta català segur que en té.

-Es pot treballar com a català per la independència des de la presidència del Barça?

-I tant, i ho vaig fer. Jo m'he manifestat com a president del Barça un 11 de setembre i el barcelonisme ho va entendre. I vam guanyar Champions, campionats del món de clubs, supercopes i lligues i no va passar res. El barcelonisme ho entén igual que entén la ideologia del president de torn.

- No li agradaria, doncs, tornar a la manifestació de l'11 de Setembre com a president de Barça?

- M'agradaria ser president del Barça en una Catalunya independent. Seria bonic.

-Moltes gràcies.

-Gràcies a vostè i visca Catalunya Lliure!