L'as a la màniga de Junts pel Sí

VÍDEOS Artur Mas i Oriol Junqueras avisen que l'Estat català no té per què assumir la part proporcional del deute espanyol si Madrid no s'avé a negociar la secessió | El Regne d'Espanya deu un bilió d'euros

Publicat el 30 de juliol de 2015 a les 20:30
La candidatura independentista articulada a l'entorn de CDC i ERC, Junts pel Sí, té ben clar que, en cas de victòria i de proclamació de la independència, l'Estat català té una posició de força a l'hora de negociar el seu reconeixement internacional. Una força que neix de la vitalitat de l'economia catalana i, sobretot, de l'elevat deute públic espanyol, que arriba a la xifra d'un bilió d'euros. És a dir, un milió de milions d'euros que l'Estat espanyol ha de retornar als creditors internacionals. Aquests creditors, calcula Junts pel Sí, hi haurà un dia que hauran de triar si donen per perduts tots aquests diners, o bé forçar l'Estat espanyol a negociar una secessió amb Catalunya i que el nou Estat català garanteixi el pagament d'una part d'aquest deute. Una part que, si es pren com a mesura la proporció del pes del PIB català respecte el conjunt de l'Estat, seria d'uns 220.000 milions d'euros. Així fa temps que ho insinuava Oriol Junqueras, i així ho ha deixat apuntat Artur Mas en els dos últims plens de la legislatura.

"Si l'Estat espanyol no estigués disposat a dialogar i a fer les coses civilitzadament i democràticament, i seient en una taula per pactar", va alertar Mas la setmana passada des del Parlament, "el deute de les institucions catalanes no són els 220.000 milions d'euros, no és el 20 o 22% de l'endeutament espanyol, sinó que són entre 60 i 70.000 milions d'euros". Mas, doncs, té clar que en cas de secessió dificultosa per part de Madrid, els catalans no respondrien pel deute contret per l'Estat espanyol, que continuaria a nom seu. L'Estat català només respondria pel deute que tenen actualment la Generalitat i els ens locals, fent que el nou país "tingués un dels endeutaments més baixos de tota la Unió Europea i de tot el món". El PIB català del 2014 es va situar en els 199.786 milions d'euros.

Només en el cas d'una independència acordada amb l'Estat espanyol, llavors "evidentment una part del deute espanyol cauria a les espatlles dels ciutadans de Catalunya", va concedir Mas. "Com és lògic", va reblar. 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Lm0-OldHyFQ[/youtube]

Mas es va expressar així en resposta a Junqueras, que havia apuntat que l'Argentina té un deute d'uns 275.000 milions de dòlars, i que "durant molts anys s'ha posat com a exemple de dificultats gairebé insalvables". Del deute públic espanyol, en canvi, Junqueras avisa que no se'n parla. I fa temps que creu que se n'ha de parlar.

Junqueras, de fet, ja fa temps que difon aquest missatge en l'escena internacional. A Brussel·les mateix, el novembre del 2013, va apuntar: "Potser els que estan més interessats en trobar una solució són els creditors, i no els polítics." "Nosaltres també tenim els nostres instruments", va insistir. I ara Artur Mas ha incorporat plenament aquesta idea al seu argumentari.

Ressò a Bloomberg, FT i Barclays

Amb posterioritat a la conferència brussel·lenca, Junqueras també va deixar anar el mateix missatge a mitjans econòmics globals com Bloomberg i el Financial Times. El missatge devia arribar a calar en certs àmbits econòmics, fins al punt que el banc britànic Barclays, en l'informe Sovereign implications of Catalonian independence, de l'octubre de l'any passat, s'exclamava: "No és clar quina decisió prendria un govern dirigit per ERC envers el deute públic català, especialment la part d'aquest deute contreta per Espanya."

Barclay's prosseguia especulant sobre aquest escenari, reconeixent que "hi haurien negociacions complexes sobre la divisió dels actius i passius" i apuntant: "Espanya podria haver d'assumir la major part del deute públic català, la qual cosa empenyeria el deute sobirà espanyol per sobre del 120% del PIB, i el deute públic es mantindria molt per sobre del nivell que garanteix la solvència fiscal."

Espanya es queda amb el deute "íntegrament"

Més enllà dels missatges internacionals de Junqueras, i dels de Mas en seu parlamentària d'aquest últim mes, l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) sobre actius i passius (pdf) ja anava en aquesta línia. L'estudi deixa ben clar que l'eventual Estat català "només" haurà d'assumir el deute públic contret per la Generalitat, les quatre diputacions, els consells comarcals i els ens locals catalans en cas d'obstrucció espanyola. És a dir, si per exemple el Regne d'Espanya té deutes amb la Unió Europea (UE), hi veta l'entrada de l'Estat català i, a més, pretén que el nou país assumeixi el pagament d'una part del deute de titularitat espanyola, el CATN entén que l'Estat català tindrà legitimitat internacional per desentendre's d'aquests pagaments. Perquè seran deutes espanyols, no catalans.

Partint de la premissa que els creditors internacionals voldran cobrar el deute contret pel Regne d'Espanya, el CATN aporta tot d'arguments que justifiquen que la hipotètica República catalana només hauria de pagar la part proporcional del deute espanyol si Madrid s'avé a facilitar els tràmits al nou país: "Pel que fa a la transmissió de deutes de l'Estat predecessor amb organitzacions internacionals, en principi no hi hauria la possibilitat de transmetre aquest deute a l'Estat català, al menys fins que aquest sigui considerat part de l'organització com a membre de ple dret."

I és que, si a nivell internacional el que quedi d'Espanya "és considerat únic hereu i continuador de la personalitat jurídica de l'Estat espanyol", també "hauria de ser l'Estat espanyol qui assumís íntegrament el seu deute en cada organització", deixa clar el CATN.

Tipus d'interès al 18%

A la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) d'enguany, Junqueras també va apuntar en una línia similar, presentant un hipotètic escenari catastròfic per al pagament del deute: "L'Estat espanyol té un deute d'un bilió d'euros, i continua generant dèficit cada any. Per tant, cada any continua fent més gran el deute. Actualment, el financia amb un tipus d'interès del 0,05%. Pagara una cosa molt gran a un preu molt petit és relativament assumible. Els tipus d'interès oficial algun dia deixaran d'estar al 0,05%? Sí, amb tota certesa. Els hem vist al 16%! I al 18%! Algun dia estaran a l'1%? L'1% és vint vegades més que el 0,05%? Sí. L'Estat espanyol estarà en condicions de pagar aquest deute d'un bilió d'euros, que cada vegada és més gran, si el preu al que l'ha de pagar és vint vegades més gran? I quan sigui del 2%, i per tant sigui 40 vegades més gran?"

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Tb-WQxdkg4o[/youtube]
 
Les xifres
PIB espanyol: un bilió d'euros

Deute púbic espanyol: un bilió d'euros

PIB català: 200.000 milions d'euros

Deute públic administracions catalanes: 60-70.000 milions d'euros

Deute públic espanyol que correspon a la Catalunya autònoma en relació amb el pes del seu PIB: 210-220.000 milions d'euros.