L'enquesta del CIS marca sempre l'inici de campanya d'unes eleccions espanyoles. Tanmateix, en aquesta ocasió el que canvia és que per primera vegada es tracta d'uns comicis repetits. El fracàs dels partits polítics espanyols ha provocat que es torni a les urnes sis mesos després. Es tracta, a més de la quarta vegada que els catalans hauran de votar en poc més d'un any. Una situació inèdita i que posarà a prova la paciència de la ciutadania.
La campanya començarà aquesta mitjanit i acabarà en ple pont de Sant Joan, un nou element que pot augmentar el desinterès. Els partits han apel·lat a l'austeritat i algunes formacions ni tan sols penjaran les tradicionals banderoles als fanals. La crisi dels pressupostos i la proposta de moció de confiança de Puigdemont el setembre, serà un altre factor que podria afectar la mobilització, en aquest cas entre la parròquia sobiranista.
El CIS reforça En Comú Podem
Fa sis mesos la principal tesi de la prèvia era que, a Catalunya, pràcticament podia guanyar tothom. Hi havia enquestes que donaven la victòria a C's, altres a ERC i alguna també a En Comú Podem. Però, a la pràctica, hi havia un empat tècnic a cinc amb dos partits més, el PSC i CDC, aleshores com a Democràcia i Llibertat.
Finalment, la “confluència” d'esquerres liderada per Xavier Domènech va obtenir una victòria clara amb el referèndum com a bandera. En aquesta ocasió tots els sondejos apunten a una nova victòria d'En Comú Podem amb més marge. ERC manté posicions però la baixada de CDC –que podria ser quarta força a nivell català i última a Barcelona- deixa la suma dels dos partits independentistes al mateix nivell que En Comú Podem.
L'enquesta del CIS ha marcat el debat que aquest migdia els sis caps de llista per Barcelona han realitzat a la UPF. Domènech, crescut pel sorpasso, ja demanava un pacte a la “barcelonina” al PSOE, una situació inversa a la de fa sis mesos. La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, li ha recordat que els socialistes ja han permès governs de canvi a Barcelona i Madrid i, en canvi, Podem va evitar que Pedro Sánchez esdevingués el president de l'executiu espanyol.
Gabriel Rufián, per la seva banda, ha celebrat que les enquestes pronostiquin que hi haurà més diputats autodeterministes al Congrés a partir del 26-J, però ha remarcat que es institucions de l'Estat seguiran condicionades a la voluntat de PP, PSOE i C's. Pel que fa al cap de llista de CDC, Francesc Homs, ha remarcat que ERC no serà el seu rival en aquestes eleccions tot i que li hauria agradat haver fet una candidatura conjunta amb els republicans. En tot cas, Convergència farà servir els seus diputats (6-7 segons el CIS) per defensar la independència, a la que Homs "mai" renunciarà.
L'enquesta del CIS marca les hores prèvies de la primera campanya repetida
En Comú Podem surt molt reforçat per un sondeig que li atribueix una victòria molt clara a Catalunya i el “sorpasso” dels seus aliats estatals al PSOE | L'independentisme afronta el 26-J amb la ressaca de la crisi dels pressupostos i la proposta de moció de confiança de Puigdemont
Ara a portada
-
-
Política L'Ajuntament de Barcelona dotarà les biblioteques amb 10.000 llibres en català a petició d'ERC Ona Sindreu Cladera
-
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció

- Arnau Urgell i Vidal
- Responsable d'Impacte, canal d'emergència climàtica de Nació
Publicat el 09 de juny de 2016 a les 16:36
Actualitzat el 10 de juny de 2016 a les 00:34
Et pot interessar
-
Política Parlon saluda els comissaris dels Mossos en el seu primer Dia de les Esquadres
-
Política L'escriptora Margarida Aritzeta presenta una petició d'indult total per a Laura Borràs
-
Política L'Ajuntament de Madrid multa Pablo Iglesias per excés d'aforament al seu bar
-
Política Junts demana «ajuda» al municipalisme davant de la «desconstrucció nacional» del Govern