
Teoria del valor jurídic del silenci, ni sí ni no, abstenir-se per tirar endavant una de les reformes més important de l'estructura social i econòmica de tot l'Estat. Aquesta ha estat l'opció dels diputats del PP, CiU, PNB, Coalició Canària, UPN i UPiD, juntament amb el diputat del PSOE, Antonio Gutiérrez perquè el Congrés convalidès aquest dimarts el decret de la reforma laboral. 173 abstencions, 168 vots a favor i 8 vots en contra. Un diputat no ha assistit a la votació.
En contra s'hi han pronunciat ERC, IU, ICV, BNG i NaBai. També s'ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, la tramitació del decret com a projecte de Llei i per la via d'urgència, el que significa que els acords que s'adoptin es debatran en les properes setmanes per poder entrar en vigor durant aquest estiu. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha salvat els mobles.
CiU acusa Zapatero "d'absentisme governamental"
Carles Campuzano, de CiU, ha denunciat 'l'absentisme governamental' durant la negociació, i ha dit que la reforma 'arriba tard' perquè 's'ha perdut massa el temps per els prejudicis ideològics i la obsessió tàctica del govern'. Ha dit que considera que aquesta no serà l'última reforma de treball perquè n'hi haurà més 'els propers anys'. Ha exposat que amb la convalidació comença un procés per plantejar mesures 'que permetin confiança, seguretat i oportunitats'.
ICV "jornada històrica" irònica
D'aquells que votaran en contra de la convalidació del decret llei, ha estat Joan Herrera ha qualificat la jornada d''històrica' perquè la majoria socialista, segons ell, es disposava a 'tirar per terra aquell compromís de què no es retallarien drets ni es rebaixaria la protecció dels treballadors'. El diputat d'ICV ha trobat a faltar la valentia de Zapatero amb els bancs. 'El seu govern és dèbil amb els forts i fort amb els dèbils', ha resumit l'ecosocialista. 'Només espero que al final passi el que sempre ha passat: que mai una reforma laboral imposada, amb conflicte social, va servir per a canviar res'.
ERC: "La reforma no ha de ser la corretja de transmissió de ningú"
El portaveu d'ERC, Joan Ridao, també ha mostrat la seva oposició a la reforma laboral. Ha subratllat que ERC s'havia mostrat disposat a negociar-la, 'lliure de dogmatismes i sense ser la corretja de transmissió de ningú, tampoc dels sindicats', ha afegit. Finalment, però, l'executiu de Zapatero ha 'perpetrat' una reforma 'amenaçat per la crisi del deute' i sota 'el dictat d'aquell consorci neoconservador de Merkel i de Sarkozy', ha assegurat Ridao. Durant un quart d'hora, entre el debat i la votació Zapatero ha conversat amb Ridao per intentar que canviés el seu vot, però no l'ha convençut.
PP "és una reforma necessària"
Pel que fa al PP, la seva portaveu, Soraya Sáez de Santamaría, ha lamentat que 'han hagut de passar dos anys i dos milions i mig d'aturats perquè el govern assumeixi que una reforma laboral és necessària'. Ha explicat que la reforma laboral és necessària 'per un doble motiu, primer econòmic, per competitivitat i recuperació econòmica, i segon, encara més important, per un motiu social'. Finalment, ha criticat que la reforma neixi 'no d'un projecte polític, sinó de la Unió Europea i les circumstàncies'.
PSOE, "reforma equilibrada"
El portaveu del PSOE, Jose Antonio Alonso, ha dit que la reforma laboral és 'equilibrada, que no vol dir que no sigui profunda'. Ha assegurat que el seu partit seguirà apostant per protegir el benestar, que ha dit que és el seu 'codi genètic'. Ha criticat que el PP no hagi posat 'ni una sola proposta' per la reforma laboral, i ha afegit que els treballadors del país 'li importa un borrall al PP'.