
Pedro Sánchez, en un míting a Sabadell Foto: Juanma Peláez
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va recuperar la secretaria general del partit abanderant l'Espanya plurinacional, un gir a l'esquerra del seu partit i la democratització de la presa de decisions. Promeses que feia per plantar cara a la presidenta andalusa, Susana Díaz, i esmenar la polèmica abstenció a la investidura de Mariano Rajoy que va obrir en canal el partit i que li va costar el càrrec. Poc queda ara del Sánchez de les primàries: ha deixat en un calaix la plurinacionalitat i el seu suport al PP ha estat clau per a l'aplicació del 155. És per això que busca ara accions per retenir la confiança de la militància garantint que seran les bases les que a partir d'ara tindran l'última paraula en els acords postelectorals.
Tant si es tracta d'aliances per governar com de donar suport a una investidura d'un candidat que no sigui el socialista -com va passar amb la presidència de Rajoy- seran decisions que hauran de ser sotmeses a l'aval final de la militància. Així consta a l'esborrany del reglament que ha aprovat aquest dilluns la direcció de Sánchez i que haurà d'aprovar el comitè federal, el màxim òrgan del partit entre congressos, el pròxim 17 de febrer.
De caràcter obligatori... menys a on governen
Consultar la militància en aquests dos casos serà de caràcter obligatori en tots els nivells -municipal, autonòmic i estatal- i el resultat haurà de ser "vinculant", segons ha explicat en roda de premsa el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. Val a dir, però, que si aquest reglament hagués estat en vigor abans, el president de Castella-La Manxa, Emiliano García-PAge, hauria d'haver sotmès a l'aprovació de la militància l'acord pel qual governa amb Podem. Però en canvi, Susana Díaz no hauria estat obligada a sotmetre a consulta el seu acord d'investidura amb Ciutadans perquè el PSOE és el partit que governa.
Segons Ábalos, s'està gestant "un nou model de partit que combina la major participació possible de la militància" amb la responsabilitat i el control que han d'exercir els òrgans de direcció.
Els militants podran revocar el secretari general
Els militants també podran revocar el secretari general, ja que són ells els que l'escullen. Abans del congrés de la passada primavera, el secretari general podia ser revocat per una moció de censura al comitè corresponent o si dimitia més de la meitat dels membres de la direcció, com li va passar a Sánchez just abans de la investidura de Rajoy quan va defensar que el partit havia de votar-hi en contra. Amb la nova normativa aquest procés també es podrà impulsar però caldrà que la militància es pronunciï perquè es faci o no efectiu el cessament.
El nou reglament també limita a tres els mandats consecutius dels càrrecs orgànics i dels càrrecs institucionals no executius -regidors, diputats, senadors-. Amb aquesta norma, Sánchez estaria en el seu primer mandat, ja que entremig de l'anterior etapa es va interposar una gestora.
No es faran primàries allà on ja es governa
Pel que fa a la celebració de les primàries, el reglament no anirà tan lluny com fixava la resolució del 39è congrés, que deia que els "candidats i candidates a la presidència del govern espanyol i autonòmics, així com les alcaldies i el cap de llista al Parlament europeu seran escollits a través de primàries obertes a tots els militants i simpatitzants (prèvia inscripció), buscant la paritat en els caps de llista.
Els simpatitzants finalment podran participar en l'elecció del candidat a la presidència del govern espanyol, cosa que ja passava abans, i també en la tria dels candidats a les presidències autonòmiques i les alcaldies de més de 50.000 habitants a petició de l'executiva autonòmica o per decisió de l'executiva federal.
Amb tot, no se celebraran primàries en els territoris on ja governin els socialistes a no ser que s'acordi per majoria al comitè corresponent o ho demani un percentatge important de la militància (30% a nivell federal i 40% a nivell autonòmic). En el cas dels alcaldes socialistes, la norma es manté com estava: hi haurà primàries si ho demana el 50% de la militància.