Les detencions per la crema de fotos del rei enterboleixen la negociació dels pressupostos

La CUP adverteix que l'actuació d'Interior condiciona les converses, però el Govern confia en aprovar els comptes després de negociar-ne els detalls al gener | L'executiu descarta la dimissió del conseller Jordi Jané i ofereix tot el suport als Mossos | Les pintades a seus del PDECat tornen a tensar les relacions amb els anticapitalistes

Publicat el 13 de desembre de 2016 a les 20:00
Un alt dirigent de Junts pel Sí, després de conèixer la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, va emetre un gest de desaprovació. "Espero que no tornem a la situació del mes de juny", assegurava en privat. Corrien els primers dies de novembre i els pressupostos de la Generalitat per al 2017 encara no havien estat presentats en públic. L'encarregat d'explicar-los va ser, fa dues setmanes, el vicepresident Oriol Junqueras, que va constatar que no tenia lligat al 100% el suport dels anticapitalistes als comptes. La detenció dels activistes de la CUP que van cremar fotos del rei durant l'Onze de Setembre ha tornat a enterbolir la situació, però el Govern confia en aïllar aquest episodi d'una negociació dels comptes que s'allargarà durant el gener.

"Considerem que això no ha d'afectar. Amb el cas de Berga ja es va veure que són dues qüestions que transiten per carrils separats", assenyala un dirigent governamental consultat per NacióDigital. L'executiu que presideix Carles Puigdemont -aquest cop molt a sobre de la situació dels comptes, que al juny va pilotar més Junqueras- manté que la "cadena de confiances" establerta amb la CUP des del mes de setembre no té per què trencar-se arran de les detencions dels Mossos. Els anticapitalistes van apujar ahir el to fins a demanar la dimissió de Jordi Jané com a conseller d'Interior, però l'executiu li ha ofert tot el suport. De fet, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha deixat clar que en cap cas Jané deixarà el càrrec per facilitar l'aprovació dels pressupostos.

La contundència amb què la CUP ha demanat la dimissió del conseller d'Interior ha generat, però, malestar al Govern. Les fonts de l'executiu consultades per aquest diari lamenten l'"agressivitat" transmesa al Parlament pels diputats anticapitalistes, ja sigui estripant fotos de Felip VI o exigint caps de turc al consell executiu. Els retreuen que tanta gesticulació no ajuda a eixamplar els suports que necessita el procés ni a transmetre la imatge d'unitat necessària que requereix la cimera per promoure l'organització del referèndum, convocada el 23 de desembre. De la mateixa manera que el soroll originat arran de la detenció dels autors de la crema de fotos del rei tampoc facilita un diàleg serè en matèria pressupostària.

Ara bé, tot i la crisi de les últimes 48 hores, la validació dels comptes no en queda compromesa. Almenys aquesta és la lectura que en fa el Govern. Tanmateix, fonts de l'executiu avancen que la gesticulació dels anticapitalistes serà permanent fins a finals de gener, just abans de la votació al Parlament. Consideren que els diputats de la CUP necessitaran compensar el sí als pressupostos amb missatges de perfil ideològic perceptibles per la seva militància. 

Una conselleria al centre del debat

El protagonista polític dels últims dos dies ha estat Jané. El titular d'Interior, reclutat per Mas al juny del 2015, ha tingut interès a crear-se un perfil allunyat de les consideracions polítiques. "S'ha volgut vincular a una imatge purament sectorial", asseguren fonts consultades. Jané va rebre el suport immediat del PDECat per part de la coordinadora general, Marta Pascal, però va haver d'esperar un dia per ser defensat per Puigdemont, que ho ha fet aquest matí en una entrevista a Ràdio4. El discurs oficial de l'executiu és que els Mossos han de quedar fora del debat polític i que no hi ha "marge de maniobra" per evitar detencions com les de dilluns.
 

Jordi Jané, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras Foto: Govern


El conseller responsable de la policia ja va estar a l'ull de l'huracà per la detenció de Venturós. Dirigents governamentals asseguren que els Mossos són "discrets" i "eficients" a l'hora d'anar a buscar aquests activistes. La CUP no pensa precisament el mateix i és molt crítica amb el fet que la policia catalana actués "d'ofici" en el cas dels qui van cremar fotos del rei l'Onze de Setembre. "Van monitoritzar tota la manifestació", ha denunciat aquest dimarts la diputada Mireia Vehí. Serà l'encarregada d'interpel·lar Jané en la comissió d'Interior que arrenca a les tres de la tarda, i també fiscalitzarà el pressupost del departament quan es debati. "Amb això patirem", constaten fonts governamentals consultades. La mateixa percepció hi ha amb Ensenyament.

L'enèsima topada

En clau de xoc de partits, les "pintades amenaçadores" que han aparegut a seus del PDECat han reobert la pugna entre els nacionalistes i els anticapitalistes. La relació, seriosament tocada des del veto a Artur Mas i la negativa de la CUP a tramitar els pressupostos per al 2016, segueix generant espurnes. Els cupaires sostenen que dins de l'antiga Convergència hi perviu un cert esperit autonomista -els diputats van citar explícitament aquest dilluns noms com el de Jané-, mentre que els nacionalistes assenyalen que determinades actituds de la CUP no serveixen per ampliar la base social favorable a la independència.

"Les pintades no faran que deixem de dir el que pensem", assegurava aquest dimarts un alt dirigent del PDECat. Des de la maquinària del partit assenyalen que la formació seguirà marcant perfil ideològic davant la CUP de la mateixa manera que ho han fet amb el debat sobre els impostos, una altra qüestió que es pot reobrir durant el tràmit parlamentari. El gener marcarà el futur dels comptes i també de la legislatura.