L'escriptor i Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa ha mort als 89 anys. L'autor peruà deixa enrere una gran obra que el situa com un dels màxims referents de les lletres hispàniques. Però a casa nostra també serà recordat pel seu paper durant el procés, convertint-se en una de les veus internacionals de més renom contra l'independentisme.
Vargas Llosa va ser molt proper a Ciutadans i va participar en actes de campanya tant de la formació taronja com del PP. A més, va ser una de les cares visibles de la manifestació del 8 d'octubre de 2017 en què al voltant de 350.000 persones van manifestar-se en defensa de la unitat d'Espanya.
Tres anys abans, el 2014, Vargas Llosa va ser un dels impulsors de la plataforma "Libres e Iguales" amb la voluntat de mobilitzar l'opinió pública espanyola "contra la destrucció de l'Estat". Llavors, va considerar que els catalans no independentistes es trobaven "orfes i abandonats". "Hi ha una sola veu que s'imposa i que silencia un sector molt important de Catalunya", va sentenciar.
Cara visible de la manifestació unionista del 2017
En la manifestació del 2017, dies després de la mobilització història de l'1-O, Vargas Llosa es quedava a gust en la manifestació unionista que va aplegar dirigents destacats del PP, Ciutadans i també el PSC. L'escriptor va apuntar que el nacionalisme havia omplert el món de "guerres, sang i cadàvers" i va dibuixar una "ciutat medieval assetjada per la pesta" si els bancs i les empreses abandonaven Catalunya.
L'escriptor també assegurava que existia un suposat vincle de 500 anys entre Catalunya i Espanya. "Cal molt més que una conjura colpista de Puigdemont, Junqueras i Forcadell per destruir-lo", clamava Vargas Llosa entre aplaudiments de l'unionisme convocat per Societat Civil Catalana i fent tàndem mediàtic amb Josep Borrell.
Contra Torra i els presos polítics
El 2019 tornava a la càrrega, en aquest cas contra Quim Torra. L'escriptor titllava el llavors president de la Generalitat de "racista" i de mostrar la versió "discriminatòria" de l'independentisme. En paral·lel, en una convenció del PP a Madrid, demanava "salvar" Barcelona del nacionalisme perquè és una "doctrina perversa i anacrònica".
La seva batalla contra l'independentisme encara va tenir un últim episodi. Vargas Llosa va abandonar el PEN Internacional, del qual n'era el president emèrit, pel suport de l'organització d'escriptors a la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, llavors presos polítics. El seu paper actiu en el procés li va valer el 2023 un premi de Societat Civil Catalana.