L'Estat i la Generalitat pacten 1.600 milions pel desplegament dels Mossos

Aquesta quantitat es rebrà entre el 2024 i el 2030, quan s'espera que els efectius de la policia catalana arribin als 22.000 agents, i es concreta a les portes de la reunió entre Aragonès i Sánchez

Aragonès, en el Dia de les Esquadres.
Aragonès, en el Dia de les Esquadres. | Govern
20 de desembre del 2023
Actualitzat a les 12:50h
Acord econòmic rellevant per garantir el finançament del desplegament dels Mossos d'Esquadra. L'Estat i la Generalitat han pactat l'arribada progressiva de 1.600 milions d'euros entre el 2024 i el 2030 per garantir el creixement de la plantilla de la policia catalana, que al final de la dècada hauria de comptar amb 22.000 efectius, tal com es va pactar l'any 2021. Segons ha explicat la consellera d'Economia, Natàlia Mas, l'acord ja s'ha signat en el marc de la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals Estat-Generalitat. L'entesa arriba poc després de la investidura de Pedro Sánchez -amb el concurs d'ERC- i a les portes de la reunió entre el president espanyol i Pere Aragonès, prevista per aquest dijous al Palau de la Generalitat.

El 2024, si es compleix l'acord, arribaran a la Generalitat 93,4 milions d'euros per finançar el desplegament dels Mossos. En la sessió celebrada de la comissió mixta, també s'ha informat de l'acord del grup de treball per valorar l'equiparació de condicions de les jubilacions anticipades de la policia catalana i les dels cossos de seguretat de l'Estat. Amb la metodologia acordada, l'administració central transferirà cada any uns 46 milions d'euros per finançar les jubilacions. També s'ha pactat crear un grup de treball per analiztar i avaluar l'impacte de la normativa estatal en el cost real de la prestació dels serveis penitenciaris i la situació de la jubilació dels efectius fins al 2030. Des del 1983, fa exactament 40 anys, la Generalitat té traspassades les fucnions de direcció, organització i inspecció de les institucions penitenciàries a Catalunya.

"Amb aquesta mesura, veiem com comencen a fer-se tangibles els acords d'investidura assolits entre ERC i el PSOE. Uns acords centrats en la millora del finançament i de les condicions de vida de la gent", ha remarcat la consellera Mas des dels passadissos del Parlament. La carpeta del finançament del desplegament dels Mossos estava pendent des del 2006, quan es va acordar ampliar la plantilla en el marc de la junta de seguretat però no es va concretar com, quan i qui ho pagaria. Aquest acord permetrà que cada any arribin bestretes i liquidacions a la Generalitat fins al 2030, quan l'impacte total hauria d'haver arribat als 1.600 milions d'euros globals.

A dia d'avui hi ha 17.900 agents, comptant amb les noves promocions que s'han incorporat al cos de la policia. El sostre, fins ara, era d'uns 18.200, una xifra que no s'actualitzava des de 2006 malgrat les reiterades demandes dels Mossos d'Esquadra per l'augment de la població i l'aparició de noves amenaces per a la seguretat. Des d'Interior ja es demanava no deixar passar més temps per certificar un pacte que es va negociar el 2021. A mitjans de setembre d'aquell any, el conseller Joan Ignasi Elena i el ministre Fernando Grande-Marlaska van tenir una primera presa de contacte per aplanar el terreny. "És l'acord més important en matèria de seguretat en els darrers 15 anys", va ressaltar Elena quan es va rubricar l'entesa.