Les carpetes calentes de la reunió Aragonès-Sánchez

El president català espera que la trobada de treball encamini els compromisos de la investidura en una legislatura de competència amb Junts pels rèdits del diàleg

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | David Zorrakino / Europa Press
Oriol March / Carme Rocamora
30 de novembre del 2023
Actualitzat el 01 de desembre a les 10:18h
Abans de la investidura de Pedro Sánchez, i quan els acords entre el PSOE i ERC i Junts estaven a punt de sortir del forn, planava sobre els dos partits independentistes una preocupació compartida: qui dels dos aconseguiria fer una millor posada en escena? Era més favorable avançar-se o ser els darrers? Qui podria demostrar que havia negociat millor? La batalla de Madrid, amb la sala de màquines a Barcelona, continua un cop la legislatura ha començat a caminar. Si dimecres s'avançava que la taula de negociació entre Junts i el PSOE es trobarà dissabte previsiblement a Ginebra, aquest dijous l'anunci ha estat la data per la trobada entre Pere Aragonès i el president del govern espanyol: 21 de desembre al Palau de la Generalitat. L'ordre del dia? Els acords pactats sobre finançament, Rodalies, i resolució del conflicte.

La maniobra per part de la Moncloa i la Generalitat d'anunciar aquesta trobada quan falten dos dies per la reunió entre socialistes i juntaires no és casual. Una reunió d'aquestes característiques habitualment no s'avisa amb tanta antelació. Però amb el moviment, Sánchez satisfà els seus socis inicials, ERC, i els republicans treuen el cap per reivindicar que el seu espai de negociació amb el PSOE, de govern a govern, és "superior". Des de l'equip d'Aragonès, de fet, reivindiquen que la seva reunió serà la "important". "Allà on realment es negociarà serà a través de la reunió de presidents i no a Ginebra", remarquen fonts de l'executiu. Però quin és el pla de treball per aquesta trobada? 

La intenció és que la reunió sigui "de treball" i "executiva", per tal d'avançar en les carpetes acordades, que després es debatran tant en reunions bilaterals com en la taula de negociació. Es marcaran les regles del joc per abordar l'acordat entre ERC i el PSOE: el traspàs de Rodalies ara que ja s'ha designat Pere Macias com a comissionat, el finançament singular per a Catalunya que treballa la conselleria d'Economia, i avenços en la resolució del conflicte polític un cop l'amnistia sigui aprovada. Una amnistia, per cert, que malgrat els intents de la dreta per aixecar el crit al cel a Europa, des del govern espanyol asseguren que no preocupa gens. Ho ha repetit durant aquesta jornada el ministre de la Presidència, Félix Bolaños

La intenció de la trobada entre presidents, segons ha afegit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una atenció als mitjans "d'urgència" aquest dijous, és "anar per feina" i evitar que sigui un contacte "de cortesia". Aragonès i el seu equip, que afronten l'última etapa de l'executiu, espremeran al màxim la seva posició per aconseguir avenços i rèdits polítics. Uns avenços que impactaran de ple en les pròximes eleccions catalanes, on el PSC encapçala les enquestes.

La trobada entre Aragonès i Sánchez se celebrarà possiblement en paral·lel a l'aprovació de l'amnistia al Congrés. De fet, tant el PSOE com els partits independentistes treballen amb la previsió que la llei tiri endavant abans d'acabar l'any. Durant aquest temps que queda, ERC ja va avisar que presentaria esmenes per tal que casos sensibles com el Tsunami Democràtic o l'Operació Judes quedin completament blindats. Si bé el desig és començar a parlar de referèndum, Sánchez encara no se'n sent còmode. Tant en l'intercanvi telefònic abans de la investidura amb Aragonès, com amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, el secretari general del PSOE va rebutjar parlar-ne.

Concretament, l'últim contacte rellevant entre Aragonès i Sánchez va ser el 31 d'octubre, quan van ser els encarregats de tancar l'acord entre ERC i el PSOE per la investidura. Aquella trucada va servir per desbloquejar la llei d'amnistia i també, entre d'altres qüestions, l'aprovació dels pressupostos tant al Parlament com al Congrés. Mentrestant, els primers contactes entre el Govern i el PSC ja s'estan produint, tot i que hi ha algunes qüestions que encara continuen enrocades, com és el cas de les obres de la B-40. Aquesta infraestructura, que segons l'acord de l'any passat pels comptes catalans entre ERC i els socialistes hauria d'executar la Generalitat, està encallada pels dubtes expressats pel Ministeri de Transports, que ha elevat el cas als serveis jurídics.

Els equilibris de Sánchez, afavorits per un independentisme dividit


Més enllà dels contactes entre Sánchez i Aragonès, ara mateix hi ha tres taules. La de diàleg entre Junts i el PSOE, la de governs, que no es reuneix des del juliol del 2022, i la que arrencarà entre els socialistes i ERC. Aquesta última, com en el cas de la mesa amb Junts i el PSOE, també compta amb un verificador internacional. L'existència d'un mediador, que els socialistes sempre havien descartat, ha estat defensada aquest dijous pel president del govern espanyol en una entrevista a TVE.

I és que Sánchez és, ara mateix, un equilibrista que ha de conjuminar els interessos dels dos socis independentistes catalans, els més exigents de tot el bloc progressista i sobiranista. Però el fet de negociar per separat amb ells, l'ajuda a tenir versatilitat per tirar endavant, com es va demostrar tant en la constitució de la mesa del Congrés com en la investidura de Sánchez. L'independentisme, dividit tant a Madrid com a Catalunya, és menys fort si va per separat i Sánchez ho sap aprofitar.