Aragonès es reunirà amb Sánchez a Barcelona el 21 de desembre

El president de la Generalitat i el del govern espanyol es veuran per primera vegada aquesta legislatura amb l'amnistia, el referèndum, el traspàs de Rodalies i la reforma del finançament sobre la taula

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, aquest divendres a Barcelona.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez, aquest divendres a Barcelona. | ACN
30 de novembre del 2023
Actualitzat a les 15:08h
Ja hi ha data i lloc per la primera trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez d'aquesta legislatura. Serà el 21 de desembre al Palau de la Generalitat, segons han informat fonts oficials aquest dijous al migdia. Des que Sánchez va ser investit al Congrés amb els vots d'ERC -i també de Junts-, els equips dels dos presidents havien estat en contacte per concretar la data de la reunió, que Aragonès vol que sigui "de treball" per anar concretant els aspectes compromesos en el marc de l'acord entre els republicans i el PSOE. A banda de l'amnistia, que quan es produeixi la cita a Palau ja hauria d'haver superat el primer tràmit al Congrés, sobre la taula també hi haurà la demanda de referèndum, el traspàs de Rodalies i la millora del finançament.

L'anunci de la trobada, fet amb més antelació que de costum, arriba només dies abans que es produeixi la primera trobada de la taula de diàleg entre Junts i el PSOE, que previsiblement se celebrarà a Suïssa. A banda d'aquest mecanisme, n'hi haurà dos més: la de governs, que no es reuneix des del juliol del 2022, i la que arrencarà entre els socialistes i ERC. Aquesta última, com en el cas de la mesa amb Junts i el PSOE, també compta amb un verificador internacional. L'existència d'un mediador, que els socialistes sempre havien descartat, ha estat defensada aquest dijous pel president del govern espanyol en una entrevista a TVE.

L'últim contacte rellevant entre Aragonès i Sánchez va ser el 31 d'octubre, quan van ser els encarregats de tancar l'acord entre ERC i el PSOE per la investidura. Aquella trucada va servir per desbloquejar la llei d'amnistia i també, entre d'altres qüestions, l'aprovació dels pressupostos tant al Parlament com al Congrés. Els primers contactes entre el Govern i el PSC ja s'estan produint, tot i que hi ha algunes qüestions que encara continuen enrocades, com és el cas de les obres de la B-40. Aquesta infraestructura, que segons l'acord de l'any passat pels comptes catalanes entre ERC i els socialistes hauria d'executar la Generalitat, està encallada pels dubtes expressats pel Ministeri de Transports, que ha elevat el cas als serveis jurídics.

Tot i que els dos presidents mantenen contacte sovint -així ho indiquen fonts de la Generalitat-, no s'ha produït cap reunió específica entre ells dos des de l'estiu de l'any passat. En aquell moment, Aragonès es va desplaçar a la Moncloa per desbrossar el camí de l'última cita de la taula de diàleg, que va servir per encaminar la desjudicialització del procés amb l'impuls de la reforma del codi penal que va derogar la sedició. Després dels resultats electorals del 23-J, l'independentisme ha fet un pas més per exigir l'amnistia, acceptada ara pel PSOE.

En l'entrevista d'aquest dijous a TVE, Sánchez ha remarcat que l'amnistia no era la seva opció preferencial per gestionar el conflicte amb Catalunya, però ha ressaltat que és "coherent" amb la "normalització" dels últims anys. També ha admès públicament que han existit casos de lawfare a Espanya -no s'ha referit a cap causa específica vinculada al procés-, i ha aprofitat per lamentar que s'han "instrumentalitzat" institucions de l'Estat. Un missatge dirigit al PP, que en les últimes setmanes ha elevat a Europa l'ofensiva per frenar l'amnistia als líders independentistes.