L'«Escolta Europa» del PP amb l'amnistia se li acaba girant en contra

La política europea mira astorada la disputa sobre les respostes al conflicte català i el comissari del ram recorda a la dreta espanyola que el que ha de fer és deixar de bloquejar la renovació del poder judicial

Solé (ERC) i Comín (Junts) han defensat l'amnistia al Parlament Europeu
Solé (ERC) i Comín (Junts) han defensat l'amnistia al Parlament Europeu | ACN / Nació
22 de novembre del 2023
Actualitzat a les 20:07h
En els últims temps la dreta espanyola, submergida en experiències noves com són els intents de barricades durant les nits a Ferraz, va improvisant per trobar el seu lloc davant d'aquest cicle electoral favorable al bloc progressista. Dels carrers, ara ha passat al Parlament Europeu, on ha intentat plantar batalla a l'amnistia sota la mirada atenta però també astorada dels eurodiputats. Si durant el procés l'independentisme estava preocupat a internacionalitzar la causa i repetia l''Europa ens mira', ara la dreta ha intentat obrir el seu camí amb un nou lema, que recorda inevitablement al maragallisme.

Ha estat una crida desesperada d'un PP aïllat amb l'extrema dreta que no aconsegueix conquerir el govern espanyol i que busca escalf a les instàncies europees. "Escolta Europa una dona catalana i espanyola, atònita pel desmantellament de la democràcia a Espanya", ha proclamat davant els seus col·legues europeus la popular Dolors Montserrat. El debat, propulsat pel PP, ha tingut moments de tot i a estones semblava un intercanvi encès al Congrés dels Diputats.

L'eurocomissari de Justícia Didian Reynders ha insistit que Catalunya és un "afer intern d'Espanya". Europa ens mira? La certesa és que el debat ha aixecat expectativa i com augurava hores abans el líder de Junts, Carles Puigdemont, ha tingut escenes relacionades amb un "circ". Especialment, davant les declaracions de les dretes més ultres, que han descrit el pacte del PSOE amb l'independentisme com un "cop d'estat". Els encarregats de moderar la sessió no ho han avalat. "Alerta amb la terminologia que fan servir", han avisat a l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch.

També han existit moments d'incredulitat quan els dirigents independentistes, i també del bloc d'esquerres, advertien sobre les proclames nazis i feixistes que s'estan reproduint aquests dies als carrers de la capital espanyola. El PP Europeu, amb Manfred Weber com a orador, ha comprat el discurs més ayusista i ha advertit que amb l'amnistia s'està "violant l'estat de dret". També ha intentat difondre que no hi ha cap comunitat a Europa que tingui "més drets regionals" que Catalunya, i ha demanat "unitat" per posar fi al "separatisme".

Mentrestant, Reynders transitava en l'equilibri. El representant de la Comissió Europea, que ha estat les últimes setmanes en contacte continu amb el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, per conèixer els detalls de l'amnistia i dels pactes entre el PSOE i l'independentisme, ha promès que com a "guardià dels tractats" revisaran i analitzaran el projecte de llei d'amnistia, i també les esmenes que puguin sortir en la tramitació parlamentària. Ha sentenciat que ho faran amb "objectivitat", i que no hi haurà anàlisi fins que el text sigui aprovat al Congrés. És a dir, que ha deixat ben clar que no hi ha espai perquè a hores d'ara la Comissió Europea suspengui cap tramitació, com desitjaria la dreta.
 

Europa, preocupada pel bloqueig del PP al CGPJ

El PP ha tingut el seu moment mediàtic, però no s'ha sortit en el seu intent d'encendre totes les alarmes. De fet, contra tot pronòstic, Reynders ha dedicat bona part del seu parlament no a l'amnistia, sinó a censurar una de les qüestions de la justícia espanyola de la qual el PP n'és completament responsable: el bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial.

"La situació al CGPJ suscita grans preocupacions, perquè no s'ha renovat tot i la urgència", ha advertit. I ha seguit també furgant en la necessitat de reforçar el paper de la fiscal general, per evitar "acumulacions de càrrecs". En el seu discurs també ha recordat que es recomana a Espanya la revisió de la comissió de secrets oficials, perquè els ciutadans i periodistes tinguin un millor accés a les informacions. Deures a l'estat espanyol sense furgar en l'amnistia.
 

L'independentisme adverteix que l'atac és el feixisme dels carrers de Madrid

I els partits independentistes? Jordi Solé, d'ERC, ha recomanat a Reynders que "estigui tranquil" davant del pols de la dreta política, judicial i mediàtica contra l'amnistia perquè no va ni contra la Constitució ni contra els fonaments de l'estat de dret. "Al contrari, intenta reparar un error en el funcionament de l'estat de dret: l'error que ha significat la repressió". Ara bé, l'ha advertit que sí que l'hauria de preocupar les manifestacions d'aquests dies on s'ha exhibit simbologia nazi, a més de proclames feixistes i racistes. "Això sí que hauria de preocupar-li", ha conclòs el republicà.

L'eurodiputat Toni Comín, de Junts, ha carregat amb força contra el dirigent del PP Manfred Weber, que en el seu discurs ha fet advertències sobre la "violació a l'estat de dret" que suposa l'amnistia. Així, Comín li ha recordat que mentre Espanya condemnava l'independentisme per sedició, el Tribunal Superior d'Schleswig-Holstein ho contradeia. "Qui tenia raó, Weber, els jutges espanyols o els alemanys?", ha etzibat. També ha sentenciat, amb contundència, que l'amnistia no és un atac a l'estat de dret, i que l'únic atac és el dels jutges del Suprem contra l'independentisme i la "deriva trumpista" del PP.

Mentre la dreta ha intentat treure a passejar la seva frustració ara a l'Eurocambra, el bloc socialdemòcrata espanyol i d'arreu ha acabat sent el ferm defensor de l'amnistia. L'independentisme no s'ha trobat sol defensant-la, com ha pogut passar enèsimes vegades. Debats a banda, a Catalunya la llei fa camí per la via d'urgència i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, dona una "nova etapa" per encetada.