L'Estat reincideix: espia Aragonès i més de 60 dirigents independentistes

"Pegasus", software de l'empresa israelí NSO, va hackejar i monitorar els mòbils d'advocats, polítics i activistes vinculats a l'independentisme entre el 2019 i el 2020

  • Torra arriba amb Budó i Aragonès al Suprem. -
Publicat el 18 d’abril de 2022 a les 11:40
Més de 60 líders del procés han estat espiats a través del programari "Pegasus", segons ha publicat aquest dilluns el The New Yorker, a partir d'una investigació del The Citizen Lab, de la Universitat de Toronto. Entre els afectats hi ha tres presidents de la Generalitat: l'actual, Pere Aragonès, a més dels seus predecessors Quim Torra i Artur Mas. En afegit, l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont també es troba entre les víctimes.

Tot plegat després que aquest diumenge El País revelés que diversos membres d'ERC, Junts i la CUP van ser espiats pel programa Pegasus durant el 2019 i el 2020. En la peça publicada, només es feia referència a l'advocat Andreu Van den Eynde -representant d'Oriol Junqueras durant el judici del procés- i al jurista especialitzat en Dret Penal Oriol Sagrera.
 
[noticiadiari]2/233212[/noticiadiari]
La llista s'amplia i afecta també l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i l'expresident de l'entitat i encara actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez; els membres d'Òmnium Txell Bonet i Marcel Mauri i l'advocat de Puigdemont, entre altres, Gonzalo Boye. Els telèfons de l'entorn del mateix expresident també han estat infectats per Pegasus, així com els dels eurodiputats Toni Comín, Diana Riba, Jordi Solé i Clara Ponsatí.

A més, des de l'entorn d'ERC hi ha noms com Josep Maria Jové, Marta Rovira, Meritxell Serret, Sergi Sabrià o Xavier Vendrell. En total son dotze els membres d'ERC. Per Junts, també hi figuren Albert Batet, Elsa Artadi, Meritxell Budó, Miriam Nogueras, Josep Costa i David Madí. Pel que fa a la CUP, hi consten els noms d'Albert Botran, Carles Riera i David Fernàndez. En afegit, algunes de les víctimes més enllà de les tres formacions independentistes amb representació al Parlament són David Bonvehí, Ferran Bel i Marc Solsona (PDECat), Marta Pascal (PNC), l'exdiputat de Podem, Albano Dante Fachin, i els líders de Bildu Arnaldo Otegui i Jon Iñarritu.

Però que és Pegasus? Es tracta d'un software que només poden adquirir governs i departaments de defensa. La seva funció és exercir com un malware que infecta telèfons per extreure'n missatges, imatges i correus electrònics, a més d'activar en secret el micròfon i gravar les trucades. Segons The Guardian un dels usuaris del programa és Viktor Orban, primer ministre hongarès, que ha fet servir l'eina per espiar periodistes d'investigació i el propietari d'un mitjà independent. Pel que fa a l'ús que li ha donat l'Estat, ja se sabia que el terminal va espiar Roger Torrent, expresident del Parlament, Marta Rovira, secretaria general d'ERC, i Ernest Maragall, exconseller d'Exteriors de la Generalitat.

[noticiadiari]2/233215[/noticiadiari]
Les reaccions han arribat ràpidament des del món sobiranista. La cúpula major de l'independentisme farà una roda de premsa aquest dimarts al migdia des de Brussel·les per denunciar el que ja es presenta com a "Catalangate". Així doncs, en una imatge gairebé inèdita en els últims anys -en gran part per les circumstàncies de presó i exili- compartiran altaveu Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carles Riera, Elisenda Paluzie i Xavier Antich. Partits i entitats, de la mà per denunciar la persecució de l'Estat.

Aragonès ha denunciat l'operació d'espionatge i l'ha titllat "d'autèntica vergonya". En un fil de piulades, el president de la Generalitat ha exigit a l'estat espanyol "transparència i assumpció de responsabilitats". "Res ni ningú ens farà deixar de lluitar per l'amnistia, el referèndum i la independència. Per la democràcia!", ha escrit el president. El mateix Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró, màxims representants d'ERC i Junts al Govern, també compareixeran aquest dimarts a la tarda.
 


Al seu torn, Borràs, ha assegurat que la persecució de l'estat espanyol és "per terra, mar i aire". En una publicació a Twitter, la presidenta de la cambra catalana ha lamentat que algunes finalitats justifiquin "tots els mitjans". "Ens peguen quan votem, ens assetgen judicialment, ens empresonen i ara sabem que també ens espien", ha afegit. En el cas de Borràs, el seu telèfon hauria estat infectat per "Pegasus" quan era diputada al Congrés dels Diputats.
 


Puigdemont també ha acusat l'estat espanyol d'espiar polítics, advocats i activistes "de manera massiva i il·legal". En aquest sentit, ha afegit que són "víctimes de la guerra bruta" de l'Estat per lluitar "contra una idea legítima". "L'informe és contundent i revelador". Per la seva part, Marcela Topor ha titllat l'estat espanyol de "dictadura": "Espiar polítics, activistes o gent corrent com jo és incompatible amb la democràcia a l’Europa del segle XXI". 
 
Per altra banda, Torra ha qualificat de "repugnant" l'actuació de l'Estat, a la vegada que ha anunciat que aquest dimarts també farà una declaració. L'expresident es troba també entre els espiats, precisament quan exercia les funcions com a màxim líder del país. "És inexcusable que s'assumeixin les més altes responsabilitats polítiques i que el govern català reaccioni a tanta immundícia", ha demanat.

[h3]El govern espanyol ho nega tot[/h3]
Qui no s'ha pronunciat sobre l'espionatge als líders independentistes són els partits del govern espanyol, tot i que sí que ho ha fet la Moncloa. Les informacions situen l'ús de "Pegasus" entre 2019 i 2020, i, per tant, amb Pedro Sánchez i l'executiu de coalició de PSOE i Podem ja en funcionament. Per part de l'oposició, tampoc hi ha hagut cap posicionament ni del PP, ni de Vox, ni de Ciutadans.

Així doncs, el govern espanyol nega cap relació amb l'espionatge. Fonts del Palau de la Moncloa han assegurat a l'ACN que l'executiu no està vinculat a la informació destapada aquest dilluns i remarquen que Espanya és un estat de dret i que la intervenció de comunicacions s'ha de fer amb autorització judicial. En la mateixa línia, fonts del ministeri de Defensa han afirmat "amb total contundència" en resposta a l'ACN que l'executiu "sempre actua conforme a dret i en estricte compliment de la legalitat".

Des de Madrid, el mateix ministeri d'Interior, com ja ha fet en altres ocasions, també s'ha desvinculat de l'espionatge a polítics catalans. Fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska han insistit a l'ACN que "ni el Ministeri, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil han tingut mai cap relació amb l'empresa NSO -la propietària de "Pegasus"- i, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis". Tanmateix, els serveis d'informació espanyols tenen el programa Pegasus. Precisament tot el contrari van informar El País The Guardian, autors de la investigació periodística que va destapar l'escàndol.

I és que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol disposa d'aquest sistema i el ministeri d'Interior, que sempre ha assegurat que no té constància d'espionatges a dirigents independentistes, en té també un de similar. L'estat espanyol és client de l'empresa NSO Group, creadora del programa "Pegasus". Segons va confirmar el mitjà estatunidenc VICE a través d'un antic treballador de l'empresa, Espanya compra aquest software a l'empresa israeliana des de l'any 2015.