L'estratègia del PSC perquè els independentistes hagin de votar «no»

L'ideòleg dels socialistes, Miquel Iceta, planteja un full de ruta pel encarar el 9-N sense sortir de l'unionisme que defensa el partit i intentar obligar al sobiranisme a canviar de tàctica

Publicat el 15 de juny de 2014 a les 21:59
El consell nacional extraordinari que aquest diumenge ha celebrat el PSC ha tingut tres protagonistes clars: Pere Navarro, pel seu comiat; Núria Parlon, per la seva renúncia, i Miquel Iceta, per la seva postulació tàcita a dirigir un partit en hores baixes fins que celebri un congrés ordinari a finals del 2015. Una postulació que implicaria una direcció interina del PSC que hauria de treballar i aguantar l'embranzida dels mesos de màxima tensió política que, de ben segur, generarà la consulta del 9-N.

Iceta, però, ha cridat a la calma i ha presentat el seu pla sense bellugar gaire els postulats que fins ara ha defensat el PSC i que han fet trontollar el partit, fins al punt, que el seu primer secretari ha plegat. Per Iceta, cal donar la volta com un mitjó al marc mental del procés sobiranista i mantenir els adjectius de consulta “pactada i legal”, de manera, que siguin els independentistes els que haurien de defensar el “no”. Una opció sempre més difícil de defensar electoralment.

Per assolir aquest trencaclosques, Iceta vol anar per feina i proposa fer suport a la Llei de consultes, que fiscalitza al Parlament el diputat Ferran Pedret, fidel als postulats federalistes i a l'aparell del partit. Amb aquesta llei a la mà es compliria el requisit de la legalitat i el PSC proposaria negociar a Madrid una consulta que plantegi un nou marc de relacions amb Espanya. D'aquesta manera, el “cervell gris” del PSC conclou que els independentistes haurien  de defensar el “no” en una virtual consulta, fet que al seu parer afebliria el creixent sobiranisme.