
Aterra a Prada de Conflent sabent que s'hi parla català i que és un municipi de referència per al catalanisme antifranquista. I també sap que és un espai de trobada polític, cultural i acadèmic dels diversos territoris coneguts aquí com a Països Catalans. Joan Rotger, vicepresident de Cultura, Esports i Patrimoni del Consell de Mallorca, baixa del cotxe oficial sabent que es convertirà en el focus d'atenció de l'acte sobre la declaració del cant de la Sibil·la i els castellers patrimoni immaterial de la humanitat. No pas pel seu càrrec, sinó perquè és l'home del PP a l'UCE, l'únic home.
“Em sento molt còmode a Prada, representant el Consell de Mallorca com un territori més de parla catalana, amb una mateixa cultura que volem defensar. No m'incomoda el més mínim ser a l'UCE, al contrari, és una satisfacció”, ha explicat als periodistes Rotger. També s'ha mostrat satisfet de la decisió del govern balear de romandre a l'Institut Ramon Llull, i assegura que “qualsevol eina de promoció de la nostra llengua i cultura és important”. Diu que no tem la paraula Països Catalans, perquè “des del punt de vista d'identitat política, nosaltres no hi entrem, ens quedem amb la identitat cultural que des de Mallorca mantenim ferma i compartim sense cap mena de dubte. Volem que tots els mallorquins siguin llegits no només a Catalunya i els territoris de parla catalana, sinó també a Espanya i a Europa”.
Rotger ha coincidit amb el director de l'IRL, Vicenç Villatoro, amb qui ha mantingut una conversa distesa. I durant l'acte, ni una sola xiulada del públic, tot i que els presents han pogut escoltar el moderador del debat indicant el seu càrrec institucional. I no serà perquè el públic de l'UCE no sigui exigent nacionalment. Però el cert és quer la intervenció de Rotger ha estat impecable. Tret, això sí, de les faltes d'ortografia que hi havia al Powerpoint de la seva presentació.