Maragall, primer el defenestren, després el fan «català de l'any»

Publicat el 29 de març de 2008 a les 07:46
 
Pasqual Maragall, guardonat amb el Català de l'Any 2007
(Júlia Pérez - Agència Catalana de Notícies)
L'expresident de la Generalitat i alcalde de Barcelona durant els Jocs Olímpics del 1992, Pasqual Maragall (Barcelona, 1941), ha estat distingit aquest divendres amb el premi Català de l'Any, guardó promogut per TV3 i El Periódico de Catalunya i que s'atorga per votació popular a través de missatge a mòbil, internet i telèfon. Maragall va anunciar l'octubre passat que patia Alzheimer, i que centraria els seus esforços en la lluita contra la malaltia. La gala s'ha retransmès en directe per Televisió de Catalunya, i l'ha presentat Josep Cuní. En altres edicions, han estat distingits amb el Català de l'Any personalitats com el cuiner Ferran Adrià o el cantant Joan Manuel Serrat.
 
L'expresident de la Generalitat s'ha imposat amb el 50,7% dels vots enviats. En el seu discurs, ha donat protagonisme la ciutat de Barcelona, 'màrtir' per ser la primera ciutat –ara fa 70 anys- en què la seva població civil va ser víctima de bombardejos massius. Pasqual Maragall, ha confiat que la ciutat sigui ara capdavantera en la investigació de les malalties neurodegeneratives i ha anunciat que, en breu, presentarà la fundació de lluita contra l'Alzheimer, que portarà el seu nom.
 
L'entrega del premi, una escultura de Joan-Pere Viladecans, ha estat el punt culminant de la nit. En aquesta vuitena convocatòria del Català de l'Any, havien quedat també pre-seleccionats en fases anteriors els futbolistes Raúl Tamudo i Bojan Krkic; la nedadora Gemma Mengual, l'escriptora Teresa Pàmies o el tenor Josep Carreras. La gala ha estat conduïda per els periodistes Josep Cuní i Lídia Heredia, i acompanyats dels seus companys d'equip al programa 'Els Matins'.
 
El Palau de Congressos de Catalunya s'ha convertit en plató televisiu per retransmetre l'acte, que ha comptat amb la presència dels personatges del 'Polònia', entre els quals destacava la imitació del mateix Josep Cuní. Tots dos –l'original i la imitació- han cantat plegats un 'rap', convertint-se en un dels moments més delirants de la vetllada. També hi ha actuat l'Original Orquestra Jazz del Taller de músics de Barcelona, que han homenatjat al pianista Tete Montoliu –el qual aquest divendres hagués fet 75 anys-, el Mag Lari i el Màgic i Andreu i els actors Paco Morán i Joan Pera.
 
Entre les personalitats que han assistit a l'entrega del guardó hi havia el president de la Generalitat, José Montilla, qui ha estat acompanyat pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; pel de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; el d'Economia i Finances, Antoni Castells; el d'Educació, Ernest Maragall; la consellera de Salut, Marina Geli; la de Justícia, Montserrat Tura, i la de Treball, Mar Serna. També hi ha estat presents el ministre d'Indústria, Joan Clos; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho. A la llista de representants polítics també s'hi han afegit, entre d'altres, Artur Mas, Xavier Trias, Oriol Pujol, Joan Ridao o Alberto Fernández Díaz.
 
El primer Català de l'Any es va entregar el 7 de març del 2001 i va recaure, a títol pòstum a Ernest Lluch (Vilassar de Mar, 1937-Barcelona, 2000), cinc mesos després de ser assassinat per la banda terrorista ETA. El premi no només va voler reconèixer la seva tasca política, sinó també en el món de la cultura i de l'esport així com el fet de ser un fervent defensor del diàleg, com a eina per aconseguir el respecte pels drets humans, així com la pau a Euskadi.