
Les entitats juvenils de l'esquerra independentista Maulets i CAJEI van fusionar-se, diumenge passat, en una nova organització, Arran, que assegura que té presència a 36 comarques d'arreu dels Països Catalans i més de 600 militants. Marc Garcés n'és el portaveu.
- Com us organitzeu?
- Som assemblees de base que ens organitzem horitzontalment. I d'aquí ve el nom: Arran vol ser una organització de base, propera als joves de les ciutats i d'arreu del país, que respongui a totes les problemàtiques que afecten el jovent. A nivell nacional, sí que tenim una estructura organitzativa i decidim els temes nacionals a través d'òrgans de coordinació, però no tenim cap secretariat, ni junta, ni direcció.
- El vostre referent adult és la CUP?
- No. Ens reivindiquem com l'organització juvenil de l'esquerra independentista. El nostre moviment treballa per sectorials, és a dir, hi ha diferents organitzacions que treballen en cadascun dels àmbits. La CUP és el nostre referent municipal; la COS, el nostre referent sindical; el SEPC, l'estudiantil...
- Si la CUP és el vostre referent municipalista, no teniu referent polític nacional?
- No n'hi ha. La CUP, no l'entenem com una organització política nacional, sinó que és una candidatura d'unitat popular que es presenta a les eleccions municipals. Només és el referent electoral municipal.
- Quina relació manteniu amb Endavant i l'MDT?
- Encara no l'hem definida. Les assemblees d'Arran treballaran conjuntament amb les organitzacions de l'esquerra independentista de cada municipi i mai renegaran de treballar amb cap organització de l'esquerra independentista.
- Us heu donat a conèixer mitjançant tot un seguit de pintades a parets, locals de partits i contenidors. És una via vàlida, en ple segle XXI?
- Apostem per l'acció directa i la lluita al carrer. L'agitació és un puntal de l'independentisme juvenil combatiu català, i entenem que és una bona forma de lluita. Som un moviment que molesta, perquè diem les veritats que no es volen escoltar, i molesta que vulguem mobilitzar el jovent, perquè som prou forts com per plantar cara. Amb la lluita al carrer, assegurem una propaganda més duradora. D'altra banda, també apostem per la combativitat que ens ha caracteritzat, perquè davant de tota la violència estructural que ens estan aplicant -desnonant famílies, 50% d'atur juvenil, retallades en drets públics...- nosaltres hi plantarem cara de la forma que considerem més adequada en cada moment, i mantindrem sempre la lluita al carrer. Com a joves, ens ha de caracteritzar això.
- Per "lluita al carrer", hem d'entendre cremar contenidors?
- Apostem per plantar cara a totes les agressions esmentades. Davant la reforma laboral, l'atur, les retallades, la precarietat..., entenem la mostra d'autodefensa que són les accions d'aquest tipus. Amb la situació actual, entenem que la gent utilitzi aquestes formes de lluita, i en cap cas les rebutgem. Cal defensar-se dels atacs dels governs català, valencià, balear i estatal.
- Cremant contenidors, se solucionen aquests problemes?
- Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients, i si algú en una vaga general creu que, per aturar l'activitat econòmica, aquest és el mitjà per fer-ho, en cap cas ho rebutjarem.
- Tradicionalment, l'independentisme juvenil ha estat fort a comarques, però li ha costat penetrar a Barcelona. Com preteneu créixer a la capital del país?
- Estem creixent, i ho fem a tot el país, també a Barcelona. Als barris, la gent ens veu amb més bons ulls, ens veuen amb il·lusió i amb ganes de treballar pel canvi social i pel canvi nacional. Els moviments anticapitalistes, forts a Barcelona, cada cop més estan girant cap a l'independentisme, i això és gràcies a la feina de l'esquerra independentista. Hem batallat en aquestes plataformes perquè vegin que aquests dos problemes tenen la mateixa arrel, i cada cop van sent més receptius al nostre discurs.
- Quina relació mantindreu amb el moviment 15-M barceloní, força recelós a la qüestió nacional?
- Ara mateix, el 15-M depèn molt de cada barri, on hi ha gent diferent. El col·lectiu ha evolucionat. Nosaltres apostem per treballar amb els moviments socials i les plataformes anticapitalistes, aportant-hi la nostra visió sobre el canvi social i nacional. Aportarem el nostre granet de sorra en tots aquests espais unitaris.
- Per tant, no portareu el lideratge d'aquestes lluites a Barcelona?
- Ni tampoc el volem portar. Es tracta de treballar-hi conjuntament i, mica en mica, veure cap on evoluciona.
- Arran es presenta com l'organització juvenil més important dels Països Catalans. És evident que, en municipis petits i mitjans, pot liderar la mobilització del jovent i les entitats, però de què li serveix, si a Barcelona no és capaç de fer-ho?
- Som el referent juvenil perquè som capaços, als nostres pobles i ciutats, d'aglutinar forces per tirar endavant accions i campanyes. Som una organització amb prou força com per cridar el moviment juvenil de cada municipi a coordinar-se. I, a Barcelona, Arran serà capaç de posar campanyes en l'agenda política d'altres organitzacions. Hi funcionem per barris, amb nou assemblees, una a cada barri. Cadascuna apostarà per treballar amb les diferents entitats del seu entorn, i esdevenirà referent a cada barri.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nN2laf81U5A[/youtube]