Margallo limita la tercera via a inversions, llengua i finançament

Explicita els àmbits en què Rajoy està disposat a negociar amb Mas, reclamant en tot moment que es "relativitzin" les demandes catalanistes | "No podem discutir sobre la unitat d'Espanya, perquè no ens pertany; l'hem heretat de moltes generacions anteriors", diu

Publicat el 16 de maig de 2014 a les 19:39
El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, a Mataró. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

L'explicació concreta de què és la "tercera via" ha acabat arribant. I ho ha fet de la mà del ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, en un míting del PP a Mataró (el Maresme) aquest divendres: "Parlarem d'inversions, de llengua i d'infraestructures. Parlarem del que es pot parlar. Naturalment que el govern vol diàleg, especialment si es tracta del motor econòmic d'Espanya. Però un diàleg dins la llei. No podem discutir sobre la unitat d'Espanya, perquè no ens pertany a nosaltres; l'hem heretat de moltes generacions anteriors i l'hem de traslladar a moltes generacions posteriors."

Margallo assegura que ha reflexionat a fons sobre "els motius pels quals hi ha catalans que demanen la secessió", i n'ha identificat tres: manca d'inversions públiques, menyspreu cap a la llengua i un finançament insuficient. "I què s'ha de fer? S'ha de relativitzar, dir que no és veritat i posar-se a parlar", ha explicat, per tot seguit donar tot de dades que intentaven desmuntar les acusacions del catalanisme.

"Catalunya ha estat la segona comunitat autònoma en matèria d'inversió, només per darrere d'Andalusia", ha dit. "Les inversions al Prat han fet que estigui millor que Barajas", ha afegit. Ha reivindicat que mai el català ha estat tan bé de salut com fins ara, i que el finançament de la Generalitat sempre ha anat en augment. "És veritat que el sistema de finançament és insuficient", ha reconegut, per afegir-hi tot seguit: "Però és insuficient per a totes les comunitats, a causa de la crisi." Ha reivindicat Catalunya com "la primera comunitat en termes de riquesa del conjunt d'Espanya", i ha posat en valor el paper del govern d'Espanya en la sortida de la crisi econòmica, mitjançant les ajudes del FLA i el rescat de les caixes catalanes.

Margallo, doncs, ha explicitat què entén el govern Rajoy per diàleg. Un diàleg en què, d'una banda, s'ha de "relativitzant" els greuges que branda la contrapart. I, de l'altra, un diàleg amb un topall ben definit. I punt.

Contra els "assimilacionistes" i "separadors"

El ministre espanyol d'Exteriors també ha assegurat que Cambó és el seu "autor de capçalera", que deia que "qualsevol que vulgui solucionar la qüestió catalana, ha de tenir en compte la realitat catalana de Catalunya". "Catalunya té una personalitat i una singularitat pròpies", ha dit Margallo. "Els que volen una política assimilacionista, els que volen negar aquesta realitat, són separadors", ha sentenciat.

"Però a aquesta realitat catalana també té un caràcter profundament espanyol. Catalunya va néixer a la història amb la Marca Hispànica. Catalunya sempre ha estat part i motor d'Espanya. Qui ho negui, menteix", ha afirmat.

Per superar aquest atzucac identitari, ha assegurat que "es poden ignorar que existeixen aquestes dues ànimes", o bé fomentar-ne el "xoc de trens", com creu que està fent ara el catalanisme, o bé "intentar combinar-les". "I això és el que Espanya vol", ha sentenciat.