Mas aposta per la unitat amb les entitats fins al darrer moment

Si no progressa una opció unitària des de la societat civil, el president de la Generalitat encapçalarà una llista amb les sigles de CDC, a la qual espera sumar independents | Garanteix el suport de CDC al candidat independentista a la presidència que sigui més votat

Publicat el 22 de juny de 2015 a les 20:00

La periodista Mònica Terribas i el president de la Generalitat, Artur Mas, en un moment de l'entrevista. Foto: ACN


Artur Mas ha anunciat durant la seva entrevista amb Mònica Terribas aquest vespre a TV3 que si no avança la proposta d'unitat que ha llançat a les entitats sobiranistes, ell presentarà una candidatura de Convergència Democràtica de Catalunya, tot i que creu que "no és la millor opció". Del que no hi ha cap dubte és que les eleccions seran el 27 de setembre. No es farà enrere, ha reblat.

El president no ha volgut insistir en la unitat de partits perquè "ja s'ha vist que no funciona", i ha recordat que va ser ERC qui va propugnar que s'havia d'anar per separat i, per tant, creu que ara no tindria sentit empényer per reobrir aquest debat de partits.

Tres llistes separades, però un sol full de ruta

Encara que els partits independentistes es presentessin per separat, que és el més probable, Mas creu que compartiran el full de ruta, però que cada formació lluitarà "per fer el màxim de vots". Les tres entitats -Òmnium, ANC i AMI, estaven avisades del contingut de la conferència del president abans de l'acte de dissabte a Molins de Rei. Qui no ho estava del tot, va confessar Mas, era Convergència, perquè considera que té prou ascendent sobre el partit com per poder disposar d'aquest marge.

Garanteix suport al candidat més votat

Un aspecte important de l'entrevista va ser el compromís de Mas, en nom del seu partit, de garantir que donarà suport al candidat independentista més votat a l'hora d'investir un president de la Generalitat. Dit d'una altra manera i per esvair pors d'alguns sectors: si Junqueras és el més votat, Mas el farà president.

Evita crítiques frontals al "sí, se puede"

A diferència de la conferència de dissabte passat a Molins, aquesta vegada des de TV3 el president va evitar les al·lusions a la lluita de classes i les crítiques frontals als partidaris del "sí se puede". Artur Mas va contrapesar el creixement d'aquests corrents afirmant amb contundència que sense la sobirania i el control dels recursos i impostos des de Catalunya, no es pot aspirar a la justícia social, ni a la construcció d'un país capdavanter en temes d'ensenyament, formació professional i, en resum, avançar cap a la igualtat d'oportunitats.

Sense sobirania, no hi ha justícia social

El president ha relligat una vegada més el procés d'independència amb el progrés social per a tota la població de Catalunya, que per culpa de la submissió a l'estat espanyol no pot aspirar a uns nivells de desenvolupament econòmic i de formació educativa i professionals com altres països europeus, per exemple Finlàndia. 

[tv3]/videos/5534844/[/tv3]

Buscarà unitat àmplia des de CDC si la llista amb les entitats no funciona

La resposta de les entitats ha de ser més o menys ràpida, perquè veu que tothom ha de tenir marge per preparar les seves estratègies, en el cas que no avanci la seva proposta d'unitat. Mas espera que en el cas d'haver de presentar-se sota les sigles de CDC, aquest partit compti amb l'aportació d'elements de la societat civil i d'altres espais polítics, entre els quals ha citat el 46% dels militants d'Unió que volen la independència i fins i tot antics militants del PSUC.

Mas esgrimeix tot el que ha fet fins ara, i es reivindica com a part de la solució

La manca d'unitat entre els partits ha estat un afer que ha sobrevolat en diversos moments l'entrevista de Terribas a Mas. Una unitat que el president dóna per perduda i en la qual no vol insistir. Mas no creu que ell sigui part del problema, "sinó part de la solució" i reclama el seu dret a estar al capdavant del procés per tot el que s'hi ha jugat fins ara. Tanmateix, ha repetit que està disposat a apartar-se a un costat, i a no formar part ni tan sols de la llista, si això ha de ser pel bé del procés. En correspondència a aquest oferiment, ha reclamat que tothom que vulgui anar endavant ha de renunciar a les seves agendes personals i als interessos corporatius.

Fort impacte a les xarxes socials

L'entrevista ha tingut un gran ressò a les xarxes socials. El hashtag #presidentMasTV3 s'ha convertit en "trending topic" mundial, 42 minuts després de començar l'emissió. En acabar encara es mantenia en segona posició del rànquing, mentre que a Espanya s'ha mantingut en primera posició, fins i tot un cop acabada l'emissió, segons dades difoses pel web del 324.cat.

El mesurador Kantar Media van detectar 12.554 piulades: 11.618 tuits amb #presidentMasTV3 i 513 amb #presidentMasCatRàdio. Durant tota l'emissió, l'entrevista ha encapçalat el rànquing dels programes de televisió més comentats a Twitter a l'estat espanyol. La punta va ser del 41,6% de "share" social. El terme més freqüent a les piulades sobre l'entrevista ha estat "unitat", acaba el 324.cat.

A televisió, l'entrevista hauria estat seguida per 678.000 persones, que representen un 22,1% de l'audiència, segons els medidors habituals de Sofres.

[seguiment]54[/seguiment]