Artur Mas, en una entrevista al .CAT de TV3, ha posat sobre la taula la possibilitat d'allargar la seva carrera política: “Si ens posen vetos, ens defensarem. I el meu compromís de deixar-ho en divuit mesos, deixa d’existir”. Mas ha parlat poques hores després de la trobada entre representants de Junts pel Si i la CUP que ha tingut lloc aquesta tarda i on, de moment, no s'ha pogut desbloquejar la situació política a Catalunya. Ha defensat la seva posició, molt compromesa després del “no” de la CUP a la seva investidura, i ha advertit de manera indirecta contra una possible aliança d’esquerres.
[tv3]/videos/5576136/[/tv3]Mas s’ha fet fort en els trets principals del seu discurs: el sobiranisme té clar el què (un estat per a Catalunya), el com (el full de ruta), el perquè (la necessitat d’un projecte que converteixi Catalunya en un país modern, sobirà i amb justícia social com és Dinamarca). Però falta el qui, la pedra amb què ha ensopegat l’enrevessat horitzó sorgit de les eleccions del 27-S.
“Ara estem en la situació política més difícil des que ha començat el procés”, ha reconegut el president en funcions, qui ha afegit que “en poc temps hem passat de la reclamació d’un autogovern a exigir que se’ns reconegui com a subjecte polític sobirà”. Per Artur Mas, un dels trumfos del procés ha estat la capacitat de sumar sectors ben diversos: “Només sumant, Això serà possible”.
Mas s’ha vindicat contra els grans poders de l’Estat, “que volen acabar amb el que jo represento”. I ha contestat una pregunta sobre l’amenaça de l’expresident espanyol, José María Aznar (“Antes se romperá Cataluña”): “No hem de donar la raó a l’Aznar”, ha sentenciat, pensant potser en un escenari ja molt electoral.
Contra “la demagògia i el populisme”
L’entrevista ha estat generosa en titulars: “Em rebel·lo contra la demagògia i el populisme”, ha clamat el president de la Generalitat en funcions, qui ha reblat que el gran referent de l’esquerra alternativa a Europa, el primer ministre grec Alexis Tsipras, va fer el contrari del que havia promès en la seva primera campanya electoral. “Vostès l’han vist per aquí, al senyor Tsipras?”, ha preguntat retòricament.
Sobre la CUP, ha recordat unes paraules d’Anna Gabriel, qui abans de les eleccions del 27-S va dir que donarien suport a qui aconseguís engegar un procés d’independència. Mas ha dit que, ara, “la CUP té tot el dret d’intentar dur endavant el seu projecte de superesquerres, però s’ho ha de guanyar a les urnes”.
Flaire preelectoral
Mas ha fet aquestes declaracions en un context amb cert flaire preelectoral. I és que anteriorment havia reconegut que, després de la darrera reunió entre Junts pel Sí i la CUP, "el nus no s'ha desfet". Mas ha reconegut que tot i que és possible encara per dates, és molt complicat arribar a un acord. "No vull despertar expectatives que no són reals, estem molt al límit, el marge de maniobra és poc, és petit", ha indicat. Mas ha argumentat que Junts pel Sí "ha fet tota mena de gestos, de contribucions" els últims mesos i la CUP sempre ha dit que no.
Mas ha apostat per reeditar la coalició Junts pel Sí de cara a unes hipotètiques eleccions al mes de març. És en aquest context que ha situat la proposta realitzada als republicans d'entrar al Govern en funcions per tal de visualitzar que el projecte de la coalició sobiranista es manté. Tanmateix, els republicans han contestat parlant de "frau de llei", fet que el mateix president en funcions ha qualificat d'"excessiu".
Mas diu que, si se'ls veta, el compromís de plegar en 18 mesos deixa de ser vigent
El president en funcions assegura que "es defensaran" | Veu "molt difícil" que es pugui desbloquejar la investidura en els pocs dies que queden | Aposta per reeditar Junts pel Sí en unes hipotètiques eleccions al març
Ara a portada
Publicat el 07 de gener de 2016 a les 22:48
Et pot interessar
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»
-
Política Rodoreda, Candel i un autògraf per salvar l'Espanyol: el primer Sant Jordi del president Illa