Mas-Rajoy, reunió sense expectatives

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP exigeixen a Rajoy que afronti "la realitat" i dialogui sobre la consulta | Homs insisteix que va amb ànims "d'escoltar" |C's vol que s'hi parli de "coses serioses"|Rajoy tanca la porta a qualsevol acord pel 9-N i el PSOE-PSC insisteix que es parli de la reforma constitucional

Publicat el 29 de juliol de 2014 a les 19:00
El president espanyol, Mariano Rajoy, rebent el català, Artur Mas. Foto: La Moncloa
 
La quarta reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, se celebrarà aquest dimecres a partir de les 11  a La Moncloa. Una trobada amb cert aire forçat i en un ambient enrarit per l'autoinculpació d'evasió d'impostos de l'expresident Jordi Pujol. De fet, en la trobada ningú hi posa cap esperança d'acord en la principal demanda que Mas portarà a Rajoy: la consulta sobiranista. 
 
El president espanyol ho ha deixat clar arreu i arran. Ni reformes constitucionals, ni millores de finançament ni satisfer cap de les demandes catalanes i, en cap cas, cedir en la permissivitat de la consulta del 9-N.
 
Per la seva banda, Mas ha volgut donar a la trobada un aire entre pràctic, amb cert tocs de tràmit però  amb certa voluntat de mostrar que vol parar l'orella a les propostes de Rajoy. Ara bé, sense cap optimisme ni fer volar coloms. “Anem amb ànim d'escoltar”, assegurava aquest migdia el conseller de Presidència, Francesc Homs.

Cartes marcades
 
Les cartes, en certa manera, estan marcades. De fet, les cartes les marquen els partits que a una banda i l'altra del Sènia, o a una banda i l'altra del procés sobiranista deixen poc marge de maniobra als dos presidents. En aquest sentit, els partits favorables al 9-N coincideixen a demanar a Rajoy “realisme”  i entomi el repte del referèndum.
 
CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han aprofitat els faristols del Parlament d'aquesta tarda per exigir flexibilitat al president espanyol perquè toleri la consulta.  “Mas representa el Parlament”, advertia Quim Arrufat en nom de la CUP. “Mai la petició de la consulta havia tingut tanta força”, assenyalava Oriol Amorós, per part d'ERC. "A pocs mesos de la consulta, és imprescindible diàleg per acordar i concretar la celebració", afegia l'ecosocialista Josep Vendrell. 
 
Per part del PSC, Maurici Lucena, insistia aquest matí en la reforma federal però insisteix en la voluntat del poble de Catalunya en celebrar la consulta. Això sí, en base aquesta virtual reforma constitucional. En aquest sentit, el PSC vol que el Parlament insti el Congrés a crear una Comissió Mixta per la reforma constitucional. 
 
D'altra banda, la portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carina Mejías, ha explicat que des de la seva formació esperen que la reunió sigui "per parlar de coses serioses, que interessin realment". Mejías considera que la trobada "no ha de ser una escenificació d'un acte de victimisme" i ha mostrat la seva voluntat de que no hi hagi "cap concessió a la reivindicació de secessió", en referència al referèndum del 9-N, per part del govern espanyol. En línia als postulats del PP. 

Escepticisme
 
En qualsevol cas, les expectatives d'acord són inexistents, però la trobada era inexcusable. De fet, la compareixença de Mas a la Blanquerna, la seu de la Generalitat a Madrid, està escrita. És el mateix escenari, on fa dos anys va explicar que Rajoy havia tancat la porta al pacte fiscal. Una setmana després convocava eleccions per legitimar una consulta sobiranista com la que demà demanarà a Rajoy.