
Els ajuntaments no són susceptibles de ser retallats, ni agrupats, ni fusionats. Les intencions del govern espanyol de fusionar ajuntaments per estalviar despesa pública ha encès les alarmes tant en el si del Govern com del principal partit de l'oposició, el PSC. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que seria "una batalla política i territorial brutal" que tindria en canvi un resultat "molt prim, molt magre". "Podem plantejar-ho d'una manera que el resultat sigui pràcticament zero a canvi d'una bolcada d'energies espectacular", ha alertat Mas, que ha defensat l'agrupació o mancomunació de serveis més que no pas "l'anul·lació de realitats que existeixen". Al seu torn, el secretari de política municipal del PSC i alcalde de Sabadell, Manel Bustos, ha demanat "formalment" al Govern que defensi els municipis petits de Catalunya.
Artur Mas ha alertat Rajoy que si s'inverteixen moltes energies en un tema com la fusió de municipis, el resultat ha de ser proporcional, i creu que no serà el cas, ja que aquesta qüestió suposarà, al seu parer, una "batalla política i territorial brutal", amb un resultat "molt prim i magre. Atenció com fem les coses perquè les podem plantejar d'una manera que el resultat sigui pràcticament zero a canvi d'una bolcada d'energies espectacular, i això és antiracional", ha advertit.
Sobre la mancomunació de serveis, ha posat l'exemple del Solsonès, format per petits pobles, on és "impossible i antieconòmic" que siguin els mateixos ajuntaments els que els prestin.
Rebuig a qualsevol "imposició"
Bustos ha clamat per un posicionament "ferm" de l'executiu català defensant l'organització territorial pròpia i de rebuig a "qualsevol imposició en la configuració, nombre o organització de municipis de Catalunya".
Segons Bustos, darrere les intencions de Rajoy s'hi amaga "un enorme desconeixement del món local" i dels esforços que s'estan fent des dels municipis petits per mancomunar serveis a més de la responsabilitat amb la qual es continuen prestant serveis als ciutadans. En aquest sentit, també creu que la solució passa per la cooperació, el treball en xarxa i la mancomunació de serveis. En cas que hi hagi alguna supressió, aquesta hauria de respondre a una decisió voluntària, al seu entendre, i no "imposada per altres administracions".
El dirigent socialista també ha lamentat que l'aprimament de l'administració se centri en les retribucions dels càrrecs electes i no es posi de manifest la dedicació, la responsabilitat i el compromís dels representants als municipis, especialment en el cas dels pobles més petits. Aquests, segons ha dit, majoritàriament perceben retribucions mínimes o nul·les.
Els socialistes catalans defensen l'evolució de determinats nivells de l'adminsitració, com ara els Consells Comarcals, reorientats en òrgans tècnics dirigits políticament pel consell d'alcaldes i des dels quals mancomunar serveis per tal de rebaixar despeses i fer-los més eficients. En relació a la supressió o eliminació de competències impròpies que gestionen els ajuntaments, Bustos s'ha mostrat partidari d'identificar-les i quantificar-les, no d'eliminar-les.