Alguna vegada s'ha discutit la data de l'Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya. Generalment, perquè recorda el fet, indissimulable, que les institucions catalanes van ser destruïdes per la violència i que aquesta agressió va ser la font de legitimitat de l'Estat espanyol uniformista i monolingüístic. És a dir, l'espai polític i jurídic que ha omplert la distància, de tres segles, que relligarà el Felip V de Castella amb el Felip V d'Aragó. És just la versió contrària a la mitologia mel·líflua que atribueix l'origen d'aquesta estructura castellanista a un casament entre trastàmares.
El 1714 va cridar l'atenció del món la resistència de les tropes catalanes. Disciplinades, modernes i coratjoses, fins el punt que van causar el doble de baixes entre les tropes borbòniques que les que van rebre. Dos-cents noranta-sis anys més tard, Catalunya continua essent un subjecte polític ple de vitalitat i força, davant la perplexitat d'aquella mateixa Europa que va donar aquest país per liquidat a principis del segle XVIII.
El cas és que han passat els anys i els segles, però la característica principal d'aquest Onze de Setembre és que Catalunya és més a prop que mai de recuperar l'estat que va perdre. Sense garanties, però amb voluntat.
ARA A PORTADA
Publicat el 10 de setembre de 2010 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política «Un model econòmic molt estacional dificulta més la integració lingüística»
-
Política Com impactarà en el PP català el congrés de Feijóo?
-
Política El PP s'indigna per una activitat de «tir al feixista» a la festa major de la UPF
-
Política Illa defensarà la «diversitat» i la necessitat de «sumar capacitats» a la conferència de presidents
-
Política Salvavides dels Comuns al Govern per la taxa turística: ajornament a canvi de 60 milions per la compra d'habitatge
-
Política Segones Creus de Sant Jordi del postprocés: «Cal que insistim en allò que ens uneix»