Mònica Terribas: "El periodista s'ha de comprometre amb la societat, no amb la seva empresa"

Publicat el 03 d’octubre de 2008 a les 11:00
La directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, ha destacat aquest dijous, durant la inauguració del nou curs de la llicenciatura de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que el periodista 's'ha de comprometre amb la societat, no amb la seva empresa'. A més, ha afegit la necessitat que els professionals evitin l'autocensura i ha destacat la funció de la universitat com a eina per canviar 'allò que no funciona bé' d'aquest ofici. Terribas ha definit el periodisme com 'una eina que té el compromís d'explicar a la societat allò que ells no poden veure. I no només perquè la gent pugui saber coses noves, sinó per entendre millor què passa a la nostra societat'.

La periodista ha enumerat els punts que, segons ella, fan que el periodisme 'no es vegi tal i com és o no es pugui exercir correctament'. Ha citat, per exemple, la necessitat de conèixer l'empresa de comunicació en la qual es treballi, tant la seva estructura com els interessos empresarials que hi ha al darrere.

Un dels punts en els quals Terribas ha reclamat que es treballi per eliminar-ho és l'autocensura. Segons ella, el periodista 'ha de ser l'últim a renunciar a fer les coses', alhora que ha avisat del perill que suposa 'acomodar el discurs per no fer-se mal'. La precarietat laboral, segons la periodista, és 'el pitjor enemic' en aquesta realitat, perquè creu que 'no li pots demanar als nous que facin heroïcitats'.

D'altra banda, la periodista ha criticat el que ha anomenat 'periodisme de titular sistemàtic'. Ha lamentat que 'tot i que la circulació de dades és molt important', la realitat és 'que hi ha desinformació' perquè ha disminuït el temps de maduració de les notícies. En aquest sentit, ha posat especial èmfasi a no perdre de vista que 'per fer aquest ofici cal estar-se informant constantment, perquè si ets un ignorant no pots transmetre coneixement'.

Terribas també ha lamentat que actualment la frontera entre informació i opinió sigui cada cop més difosa. Ha criticat que molts periodistes 'diuen el que pensen i no el que passa' un fet que, segons ella, fa que els periodistes 's'hagin convertit en instruments per fer audiències, perquè, sobretot a les tertúlies, opinen de tot'.

D'altra banda, ha destacat la funció de la universitat com a eina per canviar 'allò que no funciona bé' d'aquest ofici. La periodista ha reconegut que haver pogut vincular la seva vida a la facultat 'ha sigut extraordinari'.

Finalment, Terribas ha valorat la seva actual tasca al capdavant de TVC. Ha reconegut que 'és cert que la imatge pesa excessivament als informatius', però ha defensat que 'és injust dir que els de TV3 són iguals als de les privades'. Pel que fa al públic nouvingut, ha recordat l'obertura d'una corresponsalia a l'Amèrica del Sud però ha rebutjat 'fer programes exclusius per a la immigració', perquè creu que el que cal 'és una programació en català que agradi a tothom'.