Montilla garanteix que les eleccions no subordinaran la política catalana a l'espanyola

Publicat el 16 de gener de 2008 a les 17:39

El primer secretari del PSC, José Montilla, ha analitzat avui la situació que travessa el Partit Popular, i ha afirmat que "el PP no ho te fàcil, perquè té un líder que dóna per perdudes les eleccions, no mana al seu partit, i ha estat incapaç d´incorporar elements moderats". "Els moderats, de fet, han marxart, com Jaume Matas, Josep Piqué o ahir mateix Alberto Ruiz Gallardón", ha dit Montilla.
 
"En canvi –ha continuat Montilla-, tenen un lloc destacat a les llistes Acebes, Zaplana i altres que s´han tret la careta, com Manuel Pizarro, que ara es dedicarà a fer politica, això si, des del Congrés dels Diputats". Sobre la possibilitat que Pizarro fos ministre d´Economia en un possible govern del PP, Montilla ha afirmat que "si aquesta és l´alternativa que té el PP per parlar d´economia, és una mostra de la seva debilitat i la poca confiança que tenen ells mateixos en les possibilitats de guanyar les eleccions" .
 
Compromesos amb Zapatero
 
Durant la seva intervenció en la inauguració de les Jornades de treball que el grup Socialistes-CpC al Montseny, Montilla ha fet una crida perquè "el partit, el grup parlamentari, jo mateix i els membres del Govern que pertanyen al PSC ens hem de comprometre a fons per fer tot el possible perquè sigui José Luís Rodríguez Zapatero qui presideixi el futur govern d´Espanya".
 
Per a Montilla, Zapatero serà "el president amb què haurem de negociar el desplegament de l´Estatut, els traspassos que hi ha plantejats i els que vindran, l´aplicació de la Disposició Addicional Tercera de l´Estatut i el nou sistema de finançament".
 
Per això, "a nosaltres ens correspon convèncer la societat catalana que, per a Catalunya, no és el mateix Zapatero que Rajoy". "A nosaltres ens correspon demostrar que el millor per a Catalunya és una majoria socialista a les Corts en què el PSC sigui determinant i decisiva, i poder fer valdre aquesta força decisiva dels socialistes catalans. Evidentment, sense xantatges: amb exigència i responsabilitat" , ha conclòs.
 
En aquest sentit, el cap de l'Executiu ha alertat que arran de les eleccions generals "hi haurà un increment de l'acció de control al Govern de la Generalitat per part de l'oposició; hi haurà un increment dels atacs dirigits a crear tensió social i lingüística, i un increment de l'intent d'erosionar la cohesió de la majoria de l'Entesa". 
 
"També es poden produir i es produiran alguns episodis de tensió entre els propis grups que conformen la majoria. I hi haurà tensions abans (i potser després) de les eleccions generals, en funció de quin sigui el resultat que hagi obtingut cada força política", ha afegit.
 
Pel que fa a l'actitud dels grups de l'oposició, el president Montilla ha dit que és evident que "faran el que creguin que ha de ser el seu paper: criticar el govern i atribuir-li la causa i l'origen de tots els mals que pateix la societat catalana i Catalunya com a país". I ha recordat que, "d'ençà de la constitució del govern d'Entesa, les forces de l'oposició han intentat barrejar malestar i pessimisme (el seu propi pessimisme), i estendre aquest sentiment de manera exagerada atribuint-ne la responsabilitat màxima al Govern de Catalunya i el president".
 
Durant la seva intervenció en la inauguració de les Jornades de treball del grup Socialistes-CpC al Montseny, el cap de l'Executiu ha explicat que "l'evolució de la política espanyola, d'una o altra manera, condiciona la política catalana, però també és cert que aquest condicionament és recíproc". "No subordinem ni subordinarem la política catalana a la lògica de la política espanyola", ha afegit.
 
El president ha admès que les eleccions generals generaran "un cert grau de tensió" i no descarta que es produeixin "moments de controvèrsia i de tensió" amb el futur govern espanyol, molt especialment, en relació amb el desplegament de l'Estatut i al negociació del nou sistema de finançament.
 
El cap de l'Executiu ha aprofitat l'acte per recordar que l'any 2007 ha estat un primer any legislatiu "amb una agenda política marcadament social" i que els dos pressupostos aprovats "consoliden i garanteixen l'estabilitat econòmica del país i l'aposta del Govern per ampliar i millorar el sistema de benestar social".
 
Durant el 2007, s'han aprovat 18 lleis, entre les quals hi ha la Llei de Serveis Socials, la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, o la del Dret a l'Habitatge. "Hem aprovat també lleis que començaven a desenvolupar l'Estatut, com la de l'Agència Tributària de Catalunya, que avalen la ferma voluntat del Govern i de la majoria per desplegar de forma àgil i responsable l'Estatut de 2006", ha recordat.
 
En aquest sentit, el cap de l'Executiu ha subratllat que "durant aquest període hem aprovat més lleis i més projectes de llei que, per exemple, durant el mateix període de la darrera legislatura de CiU al Govern. I aquesta és un constant si la comparativa la fem amb la gran majoria de legislatures de Govern de CiU". A més, ha destacat que el Govern respon el doble de preguntes orals de les que responia el darrer Govern de CiU.
 
De cara als propers mesos, el Govern té reptes importants com la Llei dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista, la de creació de l'Oficina Antifrau de Catalunya, la del Consell de Garanties Estatutàries o la del President o Presidenta de la Generalitat i del Govern, entre d'altres.
 
El president ha afirmat que el 2008 serà un any intens a Espanya i també a Catalunya per la celebració de les eleccions generals; i la negociació d'un nou sistema de finançament. "Seria desitjable arribar a la taula del ministre d'economia del govern sorgit de les eleccions generals del dia 9 de març amb una posició que comptés amb el màxim de suport polític i social a Catalunya", ha afegit.
 
A més, ha recordat que aquest any es negociaran un paquet important de traspassos de competències, en aplicació del nou Estatut; i es debatrà a Catalunya sobre alguns importants projectes del Govern que arribaran al Parlament.
 
El Partit Popular
 
Per altra banda, el cap de l'Executiu ha analitzat avui la situació que travessa el Partit Popular, i ha afirmat que "el PP no ho te fàcil, perquè té un líder que dóna per perdudes les eleccions, no mana al seu partit, i ha estat incapaç d'incorporar elements moderats". "Els moderats, de fet, han marxat, com Jaume Matas, Josep Piqué o ahir mateix Alberto Ruiz Gallardón", ha dit.
 
"En canvi –ha continuat -, tenen un lloc destacat a les llistes Acebes, Zaplana i altres que s'han tret la careta, com Manuel Pizarro, que ara es dedicarà a fer política, això si, des del Congrés dels Diputats". Sobre la possibilitat que Pizarro fos ministre d'Economia en un possible govern del PP, el president ha afirmat que "si aquesta és l'alternativa que té el PP per parlar d'economia, és una mostra de la seva debilitat i la poca confiança que tenen ells mateixos en les possibilitats de guanyar les eleccions".
 
L'economia catalana
 
El president Montilla ha volgut transmetre un missatge de "realisme i de confiança" als ciutadans pel que fa a l'economia catalana i ha explicat que "és evident que s'està produint un canvi de cicle i seria absurd negar-ho, però els fonaments de la nostra economia són sòlids, raó per la qual podem afrontar aquest canvi de cicle amb confiança".
 
Totes les previsions coincideixen que la situació econòmica es modera i s'alenteix, però "no hi ha un perill de recessió i hem d'evitar un alarmisme injustificat que afectaria negativament l'evolució econòmica", ha subratllat.
 
"Estem davant d'un procés de desacceleració i moderació del creixement, i no d'una crisi", ha assegurat el cap de l'Executiu, i ha afegit que "un país que preveu un creixement de prop del 3% per al 2008, no es pot dir que estigui en crisi".