Nació ofereix la cobertura més exhaustiva de les eleccions al Parlament

El diari farà un desplegament informatiu ampli pel 12-M, amb la cobertura de les caravanes electorals, entrevistes als candidats i peces analítiques; Paula Carreras, Toni Rodon i el Modernet acompanyaran les firmes de la redacció

La redacció de Nació
La redacció de Nació | Hugo Fernández
Redacció
25 d'abril del 2024
Actualitzat a les 17:51h

Aquest dijous al vespre comença la campanya de les eleccions al Parlament. La del 12-M serà una cursa electoral particular, perquè els comicis arriben uns mesos abans del previst i gairebé s'encavalcaran amb les europees del 9 de juny. Està en joc la presidència de la Generalitat, en unes eleccions amb la mateixa incertesa que les de 2021, en què els pactes van ser imprescindibles per elegir president.

Nació, que recentment ha renovat i millorat la seva plataforma editorial per afermar el seu lideratge informatiu en català i millorar l'experiència d'usuari, oferirà un ampli desplegament informatiu, no només per atendre l'activitat dels partits sinó també per analitzar les seves propostes i conversar amb els caps de llista. De fet, ja s'han publicat les primeres entrevistes als candidats, que es completaran en els dies de campanya. Els lectors del diari han pogut llegir i escoltar què pensen Clara Ponsatí (Alhora) i Alejandro Fernández (PP), i en els pròxims dies també tindran al seu abast Jéssica Albiach (Comuns Sumar), Carles Puigdemont (Junts), Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (PSC) i Laia Estrada (CUP). Veus que es completaran amb un degoteig de converses amb els candidats representatius a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona a càrrec de les edicions locals de Nació, la capçalera amb més presència arreu del país.

La capçalera, d'acord amb la seva línia editorial, especialment sobre l'extrema dreta, no entrevistarà ni els candidats de Vox ni els d'Aliança Catalana. Informarà sobre els fets que afectin o protagonitzin aquestes dues formacions xenòfobes i, puntualment, n'analitzarà críticament els missatges, però no n'amplificarà els discursos, normalment caracteritzats per les falsedats i el foment de  l'odi contra col·lectius vulnerables. Aquest és un debat no resolt, ni en l'acció institucional o a la societat civil o als mitjans, però és la línia que el diari ha mantingut històricament. 

Les entrevistes amb els caps de cartell —que ens oferiran també detalls de la seva infantesa— completaran el seguiment que oferirem des de les caravanes electorals. Amb la batuta del cap de Política, Oriol March, el diari informarà dels missatges dels candidats amb les firmes de Carme RocamoraBernat Surroca, David Cobo i Pep Martí. Ferran Casas, subdirector de Nació, i Joan Serra Carné, redactor en cap, coordinaran la cobertura electoral i hi afegiran anàlisi i opinió, amb el suport de la taula d'edició, liderada per Irene Montagut. L'equip de Nous formats, amb Gemma Cuadrado al capdavant, polirà l'oferta audiovisual del diari, que inclourà dues edicions del pòdcast  Snooker, amb l'anàlisi de la campanya.

La ploma de Paula Carreras desgranarà el perfil cultural dels caps de llista, a partir de les seves preferències, i el Modernet hi posarà color amb contracròniques en mítings destacats dels partits, amb dosis d'ironia, començant pel del PSC d'aquest mateix dijous. En els dies previs a la campanya ja s'han publicat les converses amb diputats de diverses formacions que estan de sortida, perquè aquesta ha estat la seva última legislatura al Parlament. Hem parlat amb Eulàlia Reguant, Anna Grau, Jenn Díaz, Assumpta Escarp, Jaume Alonso Cuevillas i Joan Carles Gallego. I en Roger Tugas Vilardell, responsable de dades del diari, continuarà oferint l'agregador d'enquestes, sempre actualitzat, amb totes la informació disponible.

El diari també posarà la lupa als programes electorals dels partits, alguns dels quals encara no s'han presentat en el moment de començar la campanya. Toni Rodon, politòleg i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), analitzarà 12 temàtiques de les propostes de les formacions i hi posarà perspectiva, atenent qüestions centrals del debat públic: sequera, energies renovables, pagesia, immigració, finançament autonòmic, relació amb l’Estat, habitatge, seguretat, fiscalitat, llengua, qualitat educativa i futur de l'aeroport del Prat.

L'anàlisi de qüestions sectorials es completarà amb les aportacions d'Arnau Urgell, responsable d'Impacte, que desgranarà els plantejaments ambientals dels partits; Mar Riera, que se submergirà en les iniciatives per protegir la salut de la llengua catalana; i Victor Rodrigo, al capdavant de Next, que aprofundirà en les preocupacions del públic jove ara que s'acosten eleccions. Una informació que es complementarà amb els opinadors habituals del diari.