En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua ha elaborat un desplegable per conscienciar la població sobre la necessitat d'incorporar el criteri lingüístic en la pràctica del consum responsable i, així mateix, proposar algunes idees d'actuació que van des d'informar-se de la legislació vigent, escollir determinats productes o reclamar per tal de poder expressar-se en la llengua pròpia quan s'hi té tot el dret. Descarregueu-vos el desplegable.
Així, el desplegable ofereix informació i suggeriments en sectors com la telefonia mòbil, les noves tecnologies, els establiments oberts al públic (restaurants, botigues, etc.), els productes alimentaris o de begudes, el cinema, els llibres, les pel·lícules en DVD, les ofertes comercials telefòniques i altres tipus de serveis. La Plataforma per la Llengua també recomana als consumidors que quan es trobin amb un problema d'atenció al client o es vulneri la legislació lingüística vigent, actuïn per defensar els seus drets com a consumidors a través de les reclamacions oficials o bé queixes a l'empresa.
D'aquesta publicació se n'han editat 5.000 exemplars, que es repartiran per associacions de consumidors i altres punts d'afluència de consumidors com ara centres comercials, mercats o botigues. Així mateix, es pot consultar el desplegable virtualment al web de la Plataforma per la Llengua en el següent enllaç: www.plataforma-llengua.cat/doc/desplegable_consum.pdf.
L'entitat recorda també a les empreses que la responsabilitat social implica utilitzar el català de forma generalitzada per garantir un tracte de qualitat als consumidors, amb independència de seva ubicació al territori. També demana a les empreses multinacionals que no facin un tracte diferenciat als consumidors d'aquí, tenint en compte que, en els països democràtics, aquestes empren de forma generalitzada i habitual les llengües pròpies de comunitats comparables en nombre de parlants a la catalana (per exemple, l'hongaresa, la sueca, la grega, etc).