Oranich s'aparta de la investigació interna de Junts sobre el cas Madaula

La presidenta i dos membres de la comissió de garanties -que ja van instruir el cas Dalmases- rebutgen formar part de l'episodi que afecta la vicepresidenta de la formació, molt propera a Borràs

Magda Oranich, en una imatge d'arxiu.
Magda Oranich, en una imatge d'arxiu. | Josep M.Montaner
Oriol March / Bernat Surroca / Carme Rocamora
30 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:22h
L'advocada i presidenta de la comissió de garanties de Junts, Magda Oranich, ha decidit apartar-se de la instrucció interna que el partit ha obert per esclarir els fets que envolten el cas de la vicepresidenta de Junts i secretària de la mesa, Aurora Madaula. Segons ha confirmat la mateixa Oranich a Nació, la decisió l'ha pres per voluntat pròpia per no afectar sobre el procediment. L'advocada va tenir un xoc públic amb Laura Borràs -a qui va convidar a dimitir després de la sentència pels contractes irregulars a les Lletres Catalanes- i amb Francesc de Dalmases -després de l'incident amb una periodista del FAQS. Com que Madaula és propera a Borràs i Dalmases, la presidenta de la comissió de garanties ha decidit apartar-se del seu cas.

En el passat ple de les dones, Madaula va denunciar ser víctima de "violències". La majoria de diputats del partit han atribuït la seva denúncia a "discrepàncies polítiques", i han presentat un escrit en contra de la seva denúncia. En la reunió de dimecres al vespre de la comissió de garanties, es van posar sobre la taula tres denúncies: la de Madaula, la dels diputats i de la sectorial de feminismes. En aquest sentit, destaca el posicionament d'aquesta sectorial, que nega que el cas Madaula sigui masclisme, si no que considera que es tracta de discrepància política. De la instrucció interna també s'han apartat els diputats Quim Jubert i Maria Antònia Batlle, membres de la comissió de garanties, perquè són part en tant que van signar l'escrit de la majoria de diputats contra Madaula. La carpeta la pilotaran la resta de membres de la comissió de garanties, que són Hèctor López Bofill, Josep Pagès i Mercè Alegre Roca-Ribas

Ara, Madaula té deu dies per explicar contra qui interposa aquesta denúncia, després d'haver apuntat contra "companys" i "companyes" del partit en el seu discurs durant el ple de les dones. Aquesta és la carpeta interna que gestiona el partit, però en la via parlamentària n'existeix una altra, i és que aquest dijous la presidenta del Parlament,Anna Erra, ha citat Madaula per traslladar-li que ha perdut la confiança en ella i per convidar-la a reflexionar sobre la possibilitat que deixi el seu càrrec de secretària a l'òrgan rector de la cambra. La reunió ha acabat sense acord i Madaula continua, a hores d'ara, a la mesa. 

En paral·lel, diputades de Junts han fet tuits referint-se al cas de Madaula, amb crítiques clares a la situació. Irene Negre, per exemple, ha penjat aquest lema: "Si alguna cosa s'aprèn a la vida és que la mentida sempre es posa en contra de qui se la inventa". "En política, discrepar és el que en la majoria de casos et permet arribar a consensos o a decidir un posicionament a favor o en contra. Discrepar no és en cap cas un atac, ni un acte de violència cap a ningú i cal dir-ho sense complexos: se'n diu democràcia", ha indicat Anna Feliu. "Les majories, compartides o no, sempre s’han de respectar. La discrepància política no es pot considerar mai violència institucional i/o masclista", ha afegit Maite Selva. La pugna ja és pública.