
L'acció exterior de la Generalitat de Catalunya continua a ritme de creuer. Si ara fa un mes la vicepresidenta Joana Ortega viatjava al Marroc i arribava a acords concrets amb el govern de Rabat en matèria de formació de funcionaris, ara ha viatjat al Quebec per signar-hi acords similars, analitzar-hi els sistemes de votació electrònica aplicables a la consulta catalana i captar-hi les simpaties que hi genera el procés català. I l'anàlisi d'Ortega és clar: "No estem caminant en solitari, ens han demostrat el seu suport tant des del Partit Quebequès com del Partit Liberal."
Ortega es va reunir amb la primera ministra del Quebec, la independentista Pauline Marois, a qui va convidar a participar a la Comissió del Dret a Decidir, i amb el president de l'Assemblea Nacional i membre del Partit Liberal, el federalista pro-canadenc Jacques Chagnon.
Segons l'anàlisi de la vicepresidenta catalana, en totes les reunions mantingudes ha trobat "moltes similituds entre la situació que viu en aquests moments Catalunya i la que van viure ells abans dels dos referèndums". Tot amb tot, apunta: "Al Quebec no es qüestiona el dret a decidir ni el seu exercici, perquè ja ho han fet i per tant es veu amb una normalitat absoluta".
Idees per a la consulta
Més enllà dels contactes polítics, Ortega i el conjunt de la la delegació catalana també han analitzat les experiències d’èxit i les disfuncions ocasionades en el passat en la utilització de sistemes de vot telemàtic al Canadà, amb perspectiva a la seva aplicació amb les màximes garanties a la consulta de 2014 a Catalunya.
I és que la delegació catalana ha fet un seguiment exhaustiu de la jornada electoral dels comicis municipals que se celebren aquest diumenge al Quebec, i aquesta tarda (nit hora catalana) visitarà l'operatiu electoral central a la seu de l'Ajuntament de Quebec i diversos col·legis electorals.
Ortega ha fet un balanç molt positiu de la visita, perquè "ens han proporcionat una experiència de molta utilitat en l’organització dels detalls de la futura consulta catalana. Hem après molt tant d’experiències d’èxit com ara les dels sistemes de votació per Internet a la província d’Ontario, però també dels problemes que el vot electrònic va ocasionar en el passat al Quebec. Hem estudiat els punts forts i febles d’aquestes eines per implantar-les amb la major garantia d’èxit a Catalunya".
Acord Catalunya-Quebec
Ortega va signar també un Acord General de Cooperació entre l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i l'École Nationale d'Administration Publique (ENAP) del Quebec. Amb aquest acord, que amplia el protocol d'entesa que ja unia els dos centres, permetrà, a través de l'ensenyament, la investigació o la formació continuada, el desenvolupament de pràctiques i coneixements d'avantguarda propis d'aquest camp per a l'organització i el futur dels assumptes públics.
Les dues institucions es comprometen d'aquesta manera a treballar tant en el pla institucional com acadèmic. Així, les activitats es centraran en l'intercanvi d'estudiants, la realització de projectes de recerca, el perfeccionament en la gestió de personal docent i el desenvolupament de programes de formació centrats en la gestió pública i la producció de materials educatius corresponents.