Novetats en el cas Koldo. El ministre de Transports, Óscar Puente, ha cessat dos alts càrrecs del ministeri per la seva implicació en el cas. En una compareixença d'aquest divendres al Senat, Puente ha presentat els resultats de l'auditoria interna que va encarregar per depurar responsabilitats i que ha trobat irregularitats en els expedients gestionats pels dos assenyalats, que ja havien estat imputats per l'Audiència Nacional.
En concret, els dos cessaments són al subsecretari del ministeri de Transports, Jesús Manuel Gómez - número tres del departament- i Michaux Miranda, director general de Persones d'Adif. "Arran de la situació processal, que no valoraré, els fets de l'auditoria m'han fet arribar a una pèrdua de confiança", ha argumentat Puente. El mandatari del PSOE assegura que ha fet "un pas al front sense precedents per prevenir qualsevol activitat contrària a l'ètica".
El ministre ha comparegut al Senat de manera extraordinària a petició del PP per retre comptes sobre el cas Koldo, en què s'estudien les irregularitats en la compra de mascaretes FFP2 durant la pandèmia. L'auditoria es va encarregar el febrer davant l'explosió del cas, que ja es va endur José Luis Álabos per davant, atès que Koldo era assessor del llavors ministre. Dimissions a banda, i amb l'auditoria sortida del forn, Puente ha fet balanç de les irregularitats del cas.
Sobre la compra de mascaretes, diu que s'ha fet evident que no compleix els "requisits mínims exigibles". La primera de les adquisicions va duplicar-se de quatre a vuit milions d'unitats en 38 minuts: "No sembla justificable". De fet, el lliurament s'havia de fer en 48 hores i es va endarrerir a cinc dies. La segona de les adquisicions, de cinc milions de mascaretes, no ho va tenir en compte i encara va generar més friccions: "No es van detallar els destinataris, i no s'ajustava al requisit de l'abast de l'emergència", ha admès el ministre que ha recordat que l'empresa contractada (Gestión de Soluciones) era la pitjor valorada.
En canvi, l'auditoria ha fet incís en el preu de 2,5 euros per unitat, per sota de la mitjana que es pagava, tot i que en aquell moment "no hi havia" referències, i descarta que es fessin servir fonts europeus: es van fer servir 1,2 milions d'euros que va utilitzar Ports de l'Estat. L'informe també parlar de la "influència de persones alienes". Sobre això, Puente assegura que impulsarà canvis, com ara un informe previ i preceptiu encara que siguin expedients de contractació d'emergència o el reforç del control d'accés de persones a les seus del ministeri i d'entrada i sortida de material, entre altres mesures.
No ha estat l'única compareixença de Puente al Senat. El ministre també ha hagut de retre comptes sobre el caos ferroviari que s'ha viscut en múltiples línies aquest estiu. Gairebé cada dia s'han produït incidències, les més greus a l'estació madrilenya de Chamartín. Si amb el cas Koldo ha admès irregularitats en l'apartat de mobilitat ha tret pit: "El tren viu a Espanya el millor moment de la seva història".