El forat de Bankia, sumat al de la resta d'actius immobiliaris -tossudament dissimulats en els balanços anuals-, serà impossible de sostenir amb les recursos actuals de l'estat espanyol. No és una qüestió de retallades, ni d'austeritat, és que la bombolla immobiliària ha estat d'unes dimensions molt més grans que el marc jurídic i polític on s'encabia.
Al igual que s'ha fet amb els bancs conflictius -escindits en banc bo i banc dolent- l'estratègia del govern d'Artur Mas passa, aparentment, per demostrar a Europa que, efectivament, hi ha un estat en fallida -Espanya-, però que se'n pot segregar un altre -Catalunya- que podria funcionar amb normalitat, sense distorsionar els equilibris financers del conjunt de la Unió Europea.
És una possibilitat que no es pot descartar perquè, des del punt de vista Europeu, una Catalunya autosostinguda alleugeriria i limitaria el contorn del problema espanyol. Segurament, no hi ha cap estat europeu que busqui una independència explícita, però no és absurd que, vist i comprovat l'exemple basc, una Catalunya econòmicament sobirana sigui una opció saludable a curt termini. Per què mantenir les dimensions d'un problema, si se'l pot reduir?
ARA A PORTADA
Publicat el 10 de maig de 2012 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política Rull es compromet a fer «totes les gestions» perquè la Bressola pugui obrir el Liceu
-
Política Barcelona i 15 ciutats europees volen 300.000 milions d'euros anuals contra la crisi d'habitatge
-
Política ERC, Comuns i CUP demanen que una comissió investigui la repressió del Patronato de la Mujer contra dones menors
-
Política Josep Borrell es trenca la clavícula en caure a terra en un hotel de Bolívia
-
Política Illa viatjarà al Japó la setmana del 26 de maig per «reforçar i ampliar» les relacions del país amb Catalunya
-
Política Junts impulsarà una comissió d'investigació al Parlament per la «crisi» a la DGAIA