
La vintena de voluntaris de Barcelona Decideix al barri de la Barceloneta estan disposats a invertir les hores que calgui perquè els seus veïns expressin democràticament el seu parer sobre el dret de Catalunya a constituir-se en un estat independent dins la UE. Fins i tot han fet de manobres construint una rampa de fusta perquè un veí de 90 anys pugui sortir de casa amb la seva cadira de rodes per votar en una de les 14 meses electorals que aquest diumenge recolliran les paperetes de vot anticipat per a la consulta del proper 10 d'abril a la capital catalana. Podrà participar-hi qualsevol veí major de 16 anys resident a Barcelona, encara que en aquesta ocasió es distingirà els votants del barri dels de fora.
El Vicenç Sousa, un dels voluntaris més actius i conegut més enllà del barri marítim per la seva participació al programa Casal Rock, s'ha ofert a ajudar aquest veí: “Desconec si vol votar sí o no, però tant és, aquí el que compta és que la Barceloneta opini sobre una qüestió vital per al país i per a qualsevol societat democràtica. Fem rampes i el que calgui”.
Forma tàndem amb en Sergi Riera, que de fet, és el primer voluntari que va tenir el barri. Fa un parell de mesos, va assistir, per pura curiositat, a una reunió de Barcelona Decideix a Ciutat Vella. I des d'aleshores, va amunt i avall amb la xapa i la carpeta, i dirigeix els voluntaris que ell mateix va reclutar. “Tenim una feinada de por, som una vintena de persones, la majoria jubilats i comerciants, que tenim el repte de ser el barri pilot de la ciutat per al vot anticipat. Demà comencem de forma oficial amb les meses electorals, serà una jornada important per valorar el grau d'implicació dels veïns", explica en Sergi.
I com busquen la predisposició del barri? Fent vida de poble, “anant a buscar la gent que coneixem, explicant-los per què és important que votin, sí, no o blanc, tant és”, diu en Vicenç. Sense presses -reconeixen que, en ser un barri amb força població d'edat avançada i persones immigrades, costa més d'explicar la mecànica de vot i les seves implicacions-, i aprofitant les taules que dóna ser un veí dels de tota la vida, els vots van arribant al sarró. Alguns però, els demanen temps per a reflexionar. En un bar, on en Sergi i en Vicenç tanquen els darrers serrells de la jornada de diumenge, pregunten a un conegut si pensa votar: “encara m'ho estic rumiant, potser diumenge m'animo i vinc a votar. Ja veurem”.
D'altres ho tenen més clar. “Votaré sí a la independència de Catalunya perquè tots dos som polonesos, oi?”, li raona a en Vicenç un veí establert al barri des de fa anys i de nacionalitat polonesa També en Cristhian, finlandès d'origen, ha triat la butlleta del sí mostrant-la explícitament als fedataris abans de tancar el sobre. Els voluntaris reconeixen que la gent no s'amaga del seu vot, que la immensa majoria està predisposada cap al 'sí' i el vol exhibir. Però en alguna ocasió la conversa no és tan senzilla. En Sergi s'ha trobat amb el cas d'un senyor que li posava com a condició per votar que li garantís que si Catalunya és independent, seguirà cobrant la pensió. “Jo li he donat la meva opinió, que amb una Catalunya independent viurem millor, però que no li ho puc garantir. I ha decidit no votar”.
El banc de proves
La Barceloneta serà el laboratori d'assaig per al vot anticipat per a la consulta que celebrarà la capital catalana el 10 d'abril del 2011. Serà la prova més dura, pel cens i pel nombre de voluntaris que cal mobilitzar. “La Coordinadora Nacional de les consultes ha triat el barri perquè té una composició especial, molta gent gran i molts estrangers residents, un terreny una mica complicat per la vot en aquesta consulta. No som ni el Raval ni la Bonanova, per això té gràcia l'experiment”, argumenta el Sergi.
Després de diverses onades de consultes en d'altres pobles i ciutats del país, s'ha fet evident que el vot anticipat és clau en els resultats finals. Josep Manel Ximenis, coordinador de l'àrea de voluntaris de la Coordinadora, i un dels impulsors de la primera consulta a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009, s'ha implicat en la campanya de vot anticipat de la Barceloneta. Té clar que “del resultat del vot anticipat en dependrà en bona mesura l'èxit o el fracàs de participació de la consulta”, i remarca que la prova de Barcelona, “que requerirà d'uns 15.000 voluntaris, més que els Jocs Olímpics, marcarà un abans i un després en la societat catalana, no només a nivell nacional, sinó de maduresa democràtica”.
La Barceloneta serà el conillet d'Índies, però el vot anticipat s’allargarà fins al mateix 10 d’abril. És a dir, a partir del 13 de desembre, els ciutadans podran votar als diferents punts habilitats arreu de la ciutat. Es tancarà la quadratura del cercle que va començar a Arenys de Munt, un poble de 7.000 habitants que va votar sota la lupa de la brunete mediàtica i amb una cinquantena de falangistes engabiats en una plaça, controlats per un dispositiu policíac més nombrós que els propis manifestants.