«Prim forçaria l'Estat a acceptar la consulta»

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha pronunciat una conferència a Madrid en el marc dels actes del bicentenari del naixement del general i s'ha mostrat convençut que Joan Prim seria partidari del dret a decidir

Publicat el 20 de març de 2014 a les 22:42
Sembla que la força, la influència i, sobretot, la catalanitat del General Prim són indubtables. Fins al punt que aquest dijous, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, s'ha atrevit a dir a Madrid que "Prim forçaria l'Estat a acceptar la consulta del pròxim 9 de novembre". Això sí, ho ha dit a preguntes de Nació Digital després d'haver pronunciat una conferència emmarcada en el bicentenari del naixement d'un dels personatges més il·lustres de la ciutat de Reus.
 
Però l'alcalde tampoc no s'ha mossegat la llengua durant la seva xerrada al Centre d'estudis Polítics i Constitucionals. "Hi ha un Prim molt català i molt de Reus", ha assegurat Pellicer davant la seixantena de persones que han assistit a l'acte, als quals també ha traslladat el discurs del general al Congrés dels Diputats en què instava l'Espanya de l'època a governar amb justícia i a tornar als catalans les garanties que els hi havien pres.
 
Pellicer ha subratllat que "jo vaig amb la cara per davant" i, per això, ha volgut traslladar al públic madrileny els discursos de Prim a la Cambra Baixa sobre Catalunya i algunes de les idees que traslladava per carta als amics. "Són paraules amb una força que t'emociona només llegir-les", ha assegurat el batlle, que ha reconegut que s'ha "emocionat" durant la ponència malgrat haver-les llegit en nombroses ocasions.
 
Els discursos de Prim mostren cert paral·lelisme entre l'Espanya de l'època i l'actual, si més no, pel tracte que reben els catalans per part de les institucions espanyoles. "Si els voleu esclaus, lligueu-los a la taula amb un ganivet i, si no n'hi ha prou, destruïu Catalunya i sembreu-la de sal com la ciutat maleïda; perquè només així vencereu la nostra altivesa i només així aconseguireu ensinistrar la nostra ferocitat", deia aleshores Joan Prim i Prats als membres del Congrés.
 
Per a Carles Pellicer els discursos de Prim mantenen "una força i una vigència que són cabdals", i creu que si no l'haguessin assassinat "la història d'Espanya hauria estat diferent". A dia d'avui, Pellicer considera que Joan Prim "faria de mitjancer i tractaria de fer entendre la necessitat que els catalans tenen dret a expressar la seva voluntat respecte a Espanya". "Seria partidari del dret a decidir", ha conclòs.   
 
L'acte d'avui ha estat exempt de les polèmiques actuals sobre les noves investigacions que apunten que el general Prim podria haver mort ofegat. Exempt de polèmiques perquè els organitzadors de l'acte no han cedit la paraula als assistents. Només li han donat la paraula al periodista Enric Juliana que ha estat l'encarregat de presentar la ponència de l'alcalde de Reus.